Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 2 mars 2015

Örnräkning med positiva resultat

I helgen genomfördes årets stora örnräkning. Såhär skriver SvD, eller ja det är ju ett TT-reportage i grunden:
Under två timmar på lördagen genomfördes en omfattande örnräkning som sträckte sig över 28 kommuner i fem län i Mälarområdet, med 89 bemannade räkningsplatser. Sten Ullerstad på fältstationen Rördrommen är projektledare för räkningen, som har genomförts i ett samarbete mellan en rad ornitologiska föreningar och lokala avdelningar i Naturskyddsföreningen.
- Vi räknade 145 havsörnar och, vad vi vet, en kungsörn. Det är bättre än vad vi hade räknat med och bättre än i fjol, säger han.
- Det har varit dåliga isförhållanden, så yrkesfiskarna har inte kunnat lägga ut rens och överskottsfisk som de brukar. Det är en stapelföda för örnar. Men det har kanske kompenserats en del av slaktrester från framför allt vildsvinsjakt.

Örnräkningen har genomförts årligen ända sedan 1999, men i större omfattning sedan 2001. Antalet örnar är en bra indikator på tillståndet i naturen, eftersom örnen - precis som människan - står högst i näringskedjan.
Örnarna som har räknats i Mälarområdet kommer inte bara från närområdet, utan är ibland långväga gäster från bland annat Åland, inre delen av Finland och de nordligaste delarna av Sverige.
Även om örnstammen nu mår bra i Mälarområdet, efter att ha hämtat sig från förra seklets flitiga användande av mycket giftiga bekämpningsmedel, finns nya hot i andra delar av landet. Sten Ullerstad pekar ut allvarliga problem i Västernorrland, där gamla barkrester med höga halter av bland annat DDT som dumpats i sjöar av skogsindustrin har börjat följa landhöjningen upp i dagens ljus.
- Det är femtiotalets synder som börjar komma tillbaka, det är bekymmersamt, säger han.
Även trafikdödade örnar oroar Sten Ullerstad. Men det är inte bilar som är den största faran.
- Det är framför allt tågtrafiken som knäcker en hel del av den här faunan.
 Det jag funderar på är om det inte är det faktum att fjolåret var ett bra gnagarår som påverkat örnarna. Inte nödvändigtvis så att örnarna lever på smågnagare utan genom att predatortrycket på övriga djurs ungar blir lågt och det därmed blir mer mat för örnarna. Jag är väl medveten om att det finns en och annan jägare, framför allt av den gamla skolan, som är extremt kritisk till kroknäbbar. Men jag gillar örnar och andra rovfåglar (inte minst ugglor). Visst kan man uppfatta dem som konkurrenter men jag tycker att de är karismatiska och jag blir glad när jag ser vråken eller gladan hemmavid som sitter och rycker i de flådda grävlingkropparna jag la ut härom veckan.

3 kommentarer:

  1. Hur lång tid tar det innan någon ger vargens återkomst kredit för ökningen av örn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får vi väl se. Men intresset för örn verkar lågt i tex Svenska Rovdjursföreningen...

      Radera
    2. Mmm jo det är bara intresserade av ett djur trots sitt namn....

      SNF bör väl däremot dra denna slutsats.

      Radera