Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 1 april 2017

EUs vapendirektiv i praktiken - 6,5x55, 30-06 och 308w förbjuds!


I går eftermiddag, som dagens sista nyhet, släpptes ett pressmeddelande från justitiedepartementet och miljödepartementet gemensamt. Pressmeddelandet innehöll information om Sveriges tillämpning av det nyligen beslutade europeiska vapendirektivet. Beslutet togs vid ett snabbt regeringsmöte direkt före lunch sagda fredag.
Trots politikers löften om att vapendirektivet inte är något hot och inte kommer att påverka den svenska jakt- och skytterörelsen så visar fredagens pressmeddelande det motsatta. Redan den inledande meningen avslöjar att (mp) haft ett stort inflytande över tillämpningen vilket ligger i linje med att (mp) fått ta alla jaktrelaterade beslut under 2017 (antagligen som en eftergift och för att (mp) gentemot sina väljare skall framstå som segerrika):
EU:s vapendirektiv skall implementeras och regeringen avser genom detta öka säkerheten för medborgarna i kombination med att skapa miljönytta.
Här kan man fundera på hur vapendirektivet kan ge miljönytta, men den frågan klarnar några rader ner i pressreleasen:
Redan idag är militära vapen förbjudna för civilt innehav, som en förlängning av detta förbjuds militära kalibrar. Detta innebär att vanliga älgjaktskalibrar som 6,5x55, 30-06 och 308 winchester förbjuds. Konsekvensen detta innebär för jägare och sportskyttar vägs med råge upp av den miljövinst som görs genom att de tre vanligsat förekommande kalibrarna tas bort och med dem en spridning av 312 ton rent bly i skog och mark varje år. 
Konsekvensen blir stor. Det gäller med andra ord att snabbt byta ut vapen i de aktuella kalibrarna* så snabbt som möjligt (IDAG!) innan handlarna insett problemet och vägrar ta emot inbyten i dessa kalibrar. De nya reglerna skall börja gälla från halvårsskiftet 2017, dvs 30/6. Den hastiga implementeringen förvånar, å andra sidan har Sverige alltid strävat efter att vara "lydigast i klassen" i EU. Själv avser jat att åka till min lokala vapenhandlare redan idag och byta in min 6,5-a, att åka till Torsbo och utnyttja deras stora utbud är lockande men jag tror Torsbo är bättre uppdaterade på de kommande relgerna än min lokala handlare så det får bli där...

Miljöminister Karolina Wald lämnar en kort kommentar på twitter och tillfogar hashtaggen #miljöseger;
Genom att plocka bort vanliga kalibrar minskar vi mängden bly som sprids i naturen. 
Polisens sakkunnige på vapen, Peter Rangsell, retwittrar och tillfogar:
SEGER! Militära kalibrarna försvinner från Sverige! Inga mer skjutningar!
En minut senare tillfogar han:
Dags för en ny vapenamnesti så vi får undan jägarnas vapen!
Närmare midnatt kommer en uppföljning:
Nästa mål: Krympt vapengraderob.
Rangsells högra hand Nils Penninger svarar:
Skål för det broder!
Rangsell rundar av kvällen med följande svar riktat till Spänninger:
Jag står för nästa SHOT så fort vi ses ;-)
 Jag lovar att återkomma så fort jag har mer information i ärendet. Men tills dess är det bäst om alla själva sätter sig in i den lilla information som finns tillgänglig.

Regeringens pressmeddelande finner du HÄR.
Regeringens internremmiterade beslutsunderlag finner du HÄR.
__________________________________
*Den fullständiga listan över vilka kalibrar som kommer att förbjudas finner du HÄR.

4 kommentarer:

 1. Nice try 😉
  Glad 1a april.

  SvaraRadera
 2. Haha. Nog en och annan som sätter kaffet i vrångstrupen när de läser denna artikel. Bravo:)

  SvaraRadera
 3. Väldigt bra gjort!

  SvaraRadera