Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 28 mars 2019

Beslut idag: enklare att jaga vildsvin

Pressmeddelande från regeringen:

Effektivare vildsvinsjakt

Regeringen har i dag beslutat att vissa jaktmedel ska få användas för att göra jakten efter vildsvin enklare och mer effektiv.

Beslutet innebär att elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet tillåts vid jakt efter vildsvin. Mörkersikten (termiska sikten) får dock endast användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser.

– De växande vildsvinstammarna orsakar stora problem för markägare och lantbrukare. Jakten efter vildsvin måste därför underlättas och effektiviseras. Att tillåta dessa jaktmedel vid vildsvinsjakt är ett steg på vägen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

I dag är det endast tillåtet att använda de aktuella jaktmedlen efter enskilda beslut av länsstyrelsen. Eftersom vildsvin generellt är nattaktiva och det är tillåtet att jaga dem även på natten under allmän jakttid skulle jakten underlättas och bli mer effektiv om det var tillåtet att använda nattriktmedel, termiska sikten och rörlig belysning.

– Ändringen leder förhoppningsvis till att fler vildsvin än idag kan skjutas. Skador orsakade av vildsvin på bl.a. grödor kan därför förväntas minska. Dessutom kan en ökad avskjutning och därav en minskad vildsvinsstam minska risken för smittspridning om afrikansk svinpest skulle komma till Sverige, säger Jennie Nilsson.

– Beslutad ändring i jaktförordningen kommer även underlätta för Länsstyrelsen då de inte längre behöver ge tillstånd. Vi har även tagit till oss av remissinstansernas synpunkter om risk för skadeskjutningar etc. Därför får termiska sikten endast användas vid jakt i öppen terräng och vid åtelplatser, säger Jennie Nilsson.

Ändringarna i jaktförordningen träder i kraft den 15 maj 2019.

1 kommentar: