Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 28 februari 2011

Jakttidningar och upplagor

Man kan säga saker på flera sätt. I förra veckan redovisade tidningsstatistik (TS) upplagor för ett antal jakttidningar. Upplagorna såg för 2010 ut så här:
  • Svensk Jakt 141 900
  • Svensk Jakt Nyheter 139 100
  • Jaktjournalen 31 700
  • Jakt och Jägare 30 200
Jaktmarker och Fiskevatten har valt att inte redovisa sina siffror, Allt om jakt och vapen har inte gjort det på många år. Jaktmarker och Fiskevatten hade 2009 en upplaga på 32800, vilket innebar ett tapp på 14700 sedan 2005. Vi får väl se hur länge lrf media håller igång tidningen, men kanske räddas den av de specialtidningar som ibland kommer ut om t.ex. Vildsvin eller Älg.

Svensk Jakt lyfter, i vanlig ordning fram att man är sveriges största jakttidning. Det är man, men man tappar successivt och har sedan 2005 tappat en upplaga på lite drygt 11000 ex, inte fullt 10% men snart.... När jag skulle börja prenumerera på Svensk Jakt och gå med i Jägareförbundet tyckte jag att det kändes lite konstigt att inte veta vad det skulle kosta. För taxan är differentierad beroende på vilket län man bor i. Jag upplevde det som märkligt och rätt osäkert. Nu tror jag väl inte att man tappar speciellt många medlemmar eller upplaga på det. Däremot tror jag att Jakt och Jägare successivt får allt fler prenumeranter och medlemmar till Jägarnas Riksförbund genom sin kompromisslösa inställning till stora rovdjur. Jakt och Jägare lyfter självklart fram att man är den tidning som ökat mest, och det för sjunde året i följd.

Jag misstänker, i likhet med så många andra tyckare på nätet, att myndigheternas tillämpning av dagens rovdjurspolitik skapar stor frustration i jägarleden framför allt från Uppland-Örebro- Värmland-Dalsland och uppåt. Alltså kanske inte rovdjurspolitiken i sig för den har öppningar att utnyttja. Risken är att när jägarnas inventeringsinsatser inte ger konkret avkastning i form av licenser på stora rovdjur så kommer viljan att ställa upp för samhället att minska. Redan nu talas det t.ex. om bojkott av trafikeftersök i anslutnig till vargrevir. Nyheten har ännu så länge bara uppmärksammats regionalt, men när det blir skarpt läge får vi väl se om den inte rusar upp i nationell media. Men då kanske betydelsen och omfattningen av jägarnas trafikeftersök måste förklaras först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar