Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 9 juni 2015

Recensioner av fastbladsknivar

Eftersom jag skrivit en mängd knivrecensioner tänkte jag göra en sammanställning/översikt här. Allt kommer att vara länkat så att den intresserade kan hitta till originalrecensionen. Listan är uppdelad på fällknivar och fastbladsknivar, denna blogpost behandlar fastbladsknivar. Den kommer att uppdateras successivt i takt med att jag skriver nya recensioner.

Vad gäller prisbilden så har jag tänkt såhär:
  • Lågt pris, upp till 350 kr
  • Medelhögt pris, 350-1000 kr
  • Högt pris, 1000 kr eller mer

Vad gäller storlek så har jag för fastbladsknivar tänkt såhär:
  • Liten, blad upp till 7 cm
  • Medel blad 7-12 cm
  • Stor, blad över 12 cm
Tabellen är sorterad efter fabrikat, Eka Swingblade har sorterats in under fastbladsknivar.
__________________________________________
Bark River Bravo 1. En rejäl kniv av stort medelformat med 6(!) mm tjockt blad. En av de allra bästa överlevnadsknivar jag testat, funkar fenomenalt vid jakt med men är dyr.

Bark River Classic Lite Hunter: En vacker och funktionell jaktkniv av medelstorlek till ett högt pris. För närvarande finns den inte i produktion men kan tänkas återkomma.

Bark River Jim Stewart custom #24. En customkniv från BRKT tillverkad i ett enda exemplar. Den fungerar mycket bra till jakt, är medelstor och om något liknande dyker upp på marknaden så är priset mycket högt.

Bark River JX6. En halvstor kniv som jag skulle beteckna som tämligen renodlad skinner. Mycket väl fungerande till jakt. Har ett högt pris.

Bark River Kalahari Hunter. En rejäl jaktkniv som är bland de allra bästa jag någonsin provat. Den är medelstor och har ett högt satt pris.

Bark River Lil´Canadian. En traditionell nordamerikansk jaktkniv som man antingen älskar eller hatar. Det är en mindre medelstor kniv med högt pris.

Bark RIver Teddy II. En stor och dyr bowiekniv som fungrar bäst för mindre passröjning eller avfånging.

Bark River Trailmate. En extremt bra högkvalitetskniv från amerikanska Bark river. Bladet är medellångt och priset är högt.

Black Fox Skinner 009. En kniv ur Fox lågprissegment i ett lite billigare rosttrögt stål med mycket bra bladgeometri. Mycket prisvärd kniv med medelstort blad och lågt pris.

Bark River Vidarr. En stor och dyr jaktkniv av hög kvalitet. Mycket gedigen och välbygd, fungerar även för avfångning.

Böker arbolito compadrito: en utpräglad jaktkniv tillverkad i Argentina utifrån sydamerikansk tradition. Medelstor och dyr.

Böker field butcher är en stor kraftig jaktkniv designad av Jesper Voxnaes. Det är en stor och gedigen kniv som tillverkas i Tyskland. Bra till mycket men behöver kompletteras med en smaare kniv för att klara tex sotning. Den ligger i den högre prisklassen.

Böker Magnum Classic Dagger. En stor dolk som fungerar alldeles utmärkt som avfångningskniv, faktiskt lämpligare som sådan än de felsta andra på svenska marknaden. Ligger i det lägre medelprissegmentet.

Böker magnum lil hiker: en mindre fastbladskniv i klassiskt tyskt jaktknivsstuk. Slidan lämnar övrigt att önska för övrigt är det en ok småviltknvi eller kanske lämplig kniv  till något barn. Den är i gränsområdet mellan liten och medelstor och är billig.

Böker magnum monocity. En lite mindre jaktkniv med rejäl tyngd till ett mycket lågt pris.

Böker Magnum Skinner är en lågbudget flåkniv som var oväntat bra. Ett riktigt fynd av medelstorlek i lågprisklassen.

Böker magnum small game skinner, en lågbudgetkniv som är perfekt för småviltjägaren som inte gillar persedelvård utan byter kniv mellan varje säsong. En liten kniv med lågt pris. 

Böker Plus ChefYouGo, något så udda som en kockkniv för friluftsbruk, designen är signerad Jesper Voxnaes. Medelstor och medelpris. Bra kockkniv för vildmarksbruk.

Böker plus nippon necker. En trevlig neckknife. Lite och till medelpris. En bra jaktkniv.

Böker plus pirahna. En liten smidig kniv av hög kvalitet. Bra som extrakniv eller fågelkniv. Liten med medelhögt pris.

Böker Plus Rambler är en liten kniv till medelhögt pris. Det är en suverän svampkniv men som jaktkniv är den inte optimal. 

Böker plus Rhino är en liten neckknife designad av Jesper Voxnaes. Det är den kniv jag testat på absolut flest vilt och fiskar innan jag recenserat den och det var helt enkelt däför att jag trivdes fantastiskt bra med den. Helt klart en av mina favoriter. Priset är medelhögt om man hittar den vilket kan vara svårt eftersom den gått ur produktion.

Böker plus Rold. Ännu en kniv designad av Jesper Voxnaes. En rejäl kniv som fungerar fint till såväl jakt som bushcraft. Kniven är stor och har ett högt pris. En mycket bra jakt och friluftskniv.

Böker Plus Gnome Decade edition. En mycket liten kniv som leverrar förvånansvärt bra. Kniven är medeldyr.

Böker Saga filékniv. En väldesignad filekniv. Kan fås med kydexslida för anv'ndning i fält, slidan är dock riktigt dålig men kniven är den bästa filékniv jag testat. Dyr.

Böker Saga santuko. En suverän kökskniv designad Voxnaes, funkar till det mesta - inte minst kött. Dyr.

Case XX USMC fighting knife. En överlevnads- / stridskniv i klassisk modell som fungerar för jakt, kanske särskilt eftersök. Knivne är stor och bladet är medellångt.

Casström no 10 Swedish Woodknife. En svensk väldesignad jakt/frilufts/bushcraftkniv av hög kvalitet. Bladet är medellångt och priset högt.

Casström Safari. En liten välgjord kniv som passar bättre i fickan än i bältet. Stora prisskillnader i olika butiker, medeldyr.

Cold Steel SRK. En klassisk kniv av det lite större måttet. Den är rejäl och bra, fungerar fint med handskar. Möjligen något för stor för att vara optimal som jaktkniv. Pris varierar beroende på variant men ny är den dyr.

Condor Gyuto. En kökskniv med läderslida för mobil användning. Bra för matlagning i skog och mark samt på resan. Mellandys.

EKA buksprätt. En rejäl buksprätt som kan köpas i sett med slaktknivar eller separat. Levereras utan knivslida, har man översikt med det så är den prisvärd. Medellångt blad och lågt pris.

EKA W12. En medelstor kniv av den större och tyngre varianten. Kniven har stor jaktlig potential men den behöver modifieras något innan den levererar fullt ut. Mycket kniv för pengen. Medelhögt pris. 

EKA swingblade, bra kniv med intressant lösning. Buköppnare och jaktkniv i ett. Medelstor och medeldyr. En bra jaktkniv, kanske den bästa för den som inte är intresserad av knivar.

EnZo trapper 95. En rejäl fulltångekniv som är väl anpassad för jägarens behov. Medelstor och dyr. 

ESEE 3. En extremt bra allroundkniv i kolstål. Mellanstor och högt pris. En mycket bra jaktkniv.

ESEE 4. En mellanstor kniv i kolstål med högt pris. Mycket bra jaktkniv. 

ESEE 5. En rejält stor och kraftig kniv snarare inriktad på extrem överlevnad än jakt. Kniven är stor och har ett högt pris. En kniv som fungerar till jakt men som är bättre för överlevnad.

ESEE izula. En liten neck-knife i kolstål. Det är en bra EDC som även fungerar till jakt. Kniven har ett högt pris.

Fairbarn Sykes stridsdolk. En klassisk stridsdolk framtagen under andra världskriget. Ett bra exempel på en stridskniv som fungerar bra som avfångningskniv. Pris beroende på vilken tillverkare man köper av, kvalitet varierar mellan olika tillverkare.

Fox European Hunter. En modernt utformad jaktkniv som har nästintill futiristisk design. Kniven är snarare en skinner än en allroundjaktkniv. Kniven är medelstor och har medelhögt pris. Personligen tycker jag att den är bland det mest prisvärda man kan hitta i jaktknivsväg.

Fox Njall. En medelstor jakt och friluftskniv tillverkad i ett modernt high end stål. Denhar ett högt pris och är en mycket bra jaktkniv.

Fällkniven F1. En riktig klassiker som varit med i över 20 år. De lite äldre F1-orna finns i varierande stål men nu tillverkas den i laminerat vg10. Finns med olika slidor. En mycket kompetent jaktkniv. Kniven är medelstor och dyr.

Fällkniven H1. En vid det här laget klassisk jaktkniv från Fällkniven. Kniven är mycket bra på alla sätt även om den medföljande slidan är ganska tråkig. Medelstor med högt pris.

Fällkniven NL2, Odin. En stor huggare i bowiestuk. Kniven är suverän för mindre passröjning och för att hugga ved till brasan, men så mycket mer jaktrelaterat kan man knappast anvädna den till (eventuellt kan den fungera som avfångningskniv). Kniven är stor och är mycket dyr.

Fällkniven NL3 Njord. En stor överlevnadskniv. En makalöst välgjord kniv i high end segmentet. Bra kvalitet och bruksegenskaper rakt igenom, dock lämpligare som överlevnadsknvi än jaktkniv. Dyr.

Fällkniven PHK. En relativt stor jaktkniv med utpräglad flåbladsprofil. Bra stål, bra grepp men med "tråkig" slida och ett väldigt väldigt högt pris.

Fällkniven S1. En vid det här laget klassisk jakt och friluftskniv av svensk design tillverkad i Japan. Kniven är stor och har ett högt pris. En mycket bra jaktkniv.

Fällkniven WM1. En extremt bra neckknife. Liten och till högt pris. En mycket bra jaktkniv.

Hultafors OK1. En outdoorkniv med Hultafors "grovknivs" skaft. Ett mycket bra budgetalternativ för den som jagar mycket på vintern. Medelstor och billig.

Hultafors OK4. En outdoorkniv från Hultafors. Medelstor och mycket prisvärd för den som inte vill lägga en förmögenhet på en jaktkniv. Billig.

Iisaki Jäärvenpää, hästhuvudkniv. Klassisk knivtyp som fortfarande tillverkas men som är enklast att hitta begagnad. Priser och storlekar varierar.

Karesuandokniven Björnen. En klassisk nordisk jakt och friluftskniv som fortfarande håller bra i jämförelse med mer moderna designer. Bladet är långt och priset högt.

Karesuandokniven Bävern Damask är en trevlig lite mindre kniv som lämpar sig mycket väl för jakt. En av mina favoriter med mycket vackert damaskerat knivblad. Priset är mycket högt.

Karesuandokniven Johtalit: en medelstor kniv med masurskaft i en slida med mycket nytänk som desssvärre behöver några smärre modifikationer. Högt pris.

Karesuandokniven Macahan. En extrem avfångningskniv (egentligen dolk) med udda design. Stor och har ett högt pris. En kniv som bara fungerar till avfångning.

Karesuandokniven Spiggen. En liten klassisk kniv som lämpar sig väl för friluftsliv och småviltjakt. Bra handtagsform. Bland de kortare medellånga bladen, medelhögt till högt pris beroende på inköpsställe. 

Karesuandokniven Överlevnad. En väldigt trevlig jakt och vildmarkskniv med masuskaft i svensk knivtradition. Medellångt blad och högt pris. En mycket bra jaktkniv.

Kero Sven. En mellanstor kniv i klassiskt skandinaviskt stuk tillverkad av Karesuandokniven men brandad Kero. En helt ok jaktkniv till ett högt pris.

Lionsteel M7. En rejäl jakt och överlevnadskniv som tål riktigt hårda tag. Stort blad och högt pris, spelar i samma division som Fällkniven S1. Enda nackdelen som jag ser det är slidan.

Manly Patriot. En välbygd kniv från Bulgarien. Väldigt mycket kniv för pengarna, något bättre som allroundkniv än för jakt. Medeldyr.

Marttiini Lapinleuko 230. En sedan lång tid producerad kniv med klassiska drag av medelstorlek och till medelhögt pris. Bra form på bladet men på tok för mjukt för min smak.

Mora 2000. En vid det här laget klassisk kniv med avsmalnande tjocklek på bladet. Med rätta vanlig bland jägare. Medelstor och med lågt pris.

Mora buköppnare. En billig buköppnare av krokmodell, funkis för den som inte är så erfaren eller just bara föredrar att öppna djur på detta vis.

Mora Bushcraft black. En medelstor kniv tillverkad i sverige. Kniven är ett bra alternativ för den som inte vill lägga så mycket på sin kniv men ändå vill ha en rejäl och användbar slitvarg. Priset är lågt.

Mora Eldris. En liten trevlig kniv som funkar bättre som korv- eller svampkniv än som jaktkniv. Lite och med lågt pris.

Mora Kransbol. En bra jaktkniv från Mora. Beroende på inkösställe så är den antingen billig eller medeldyr. Den är medelstor.

Mora Pro S. En hantverkskniv som fungerar till jakt om man vill, bättre än många brandade nonameknivar på marknaden. Billig och medelstor.

Morakniv täljkniv 105, kniven som man täljer dalahästar med i Nusnäs är en förhållandevis lång och svåranvänd täljkniv. Bra för träarbete men saknar användning för jakt. Lågt pris.

Morakniv slöjdkniv 120, en väldigt bra täljkniv utan praktisk använding för jakt undantaget eventuella jaktrelaterade träarbeten. Lågt pris.

Nieto Trapper. En medelstor spansk jaktkniv med mycket bra profil och bladform. Kommer med välsydd läderslida. Kommer med slö egg och kräver viss kunskap i knivslipning innan den kan användas. Medeldyr.

Ontario RAT 3, special hunters edition. En trevlig kniv som har grundläggande likheter med ESEE 3. Specialutgåva. Medelstor och dyr.

Ontario R-TAK II. En stor huggare som funkar bra att röja pass med eller hugga ved. Eventuellt skylle den fungera att klyva en älgkalv med men det har jag inte testat. Stor, tung och dyr.

Peltonen Sissipuukko m/07. En stor kniv med mycket bra slida som lämpar sig bättre för bushcraft än jakt. Medeldyr.

Real Steel Hunter 165 är en liten fastbladskniv som kan bäras som neck-knife eller i bältet. Kniven är kinesisk och medeldyr, det är en mycket bra och prisvärd jaktkniv.

SD, S Djärv slöjdkniv. En liten slöjd/täljkniv som tillverkas i hantverksmässig serieproduktion i Dalarna. Kniven är kort och fungerar bra att tälja med. Den är lämplig vid småviltjakt men i minsta laget för högvilt. Kan köpas med eller utan slida. Med slida är priset medelhögt, kniven är liten.

Seved Hjelm buksprätt. En buksprätt jag bygde på ett blad från knivmakaren Seved Hjelm. Mycket bra form på buksprätten. Materialkostnaden var medelhög. 

TOPS travellin man 2. En kniv utan handtagssidor borgar för enkel rengöring. Medelstor, medelhögt pris. En bra jaktkniv.

Viper Borr. En stor och kraftig kniv av mycket hög kvalitet men med en knivslida som lämnar en del övrigt att önska. En mycket bra jaktkniv.

Woodsknife traditional puukko 77, finsktillverkad puukko av lågbudgetkaraktär. Verkar funka till jakt, ffa småvilt, men är mindre roande pga undermålig finish. Mindre medelstor kniv till lågt pris, beställs direkt från finland (varusteleka).Övrigt knivrelaterat:

Diamantbryne från Dianova. Ett bra och prisvärt bryne som lätt får plats i fickan.

Diamantbryne från Karesuandokniven. Ett bra bryne i fin förpackning som lätt får plats i fickan.

EKA firesharp, fickbryne och tändstål i ett.

Fickbryne, ett enkelt fickbryne från XXL.

Fickbryne DC3 från Fällkniven. Ett effektivt litet bryne som ger gott resultat om man har koll på vinkeln.

Fickbrynet DC4 från Fällkniven är mindre än en mobiltelefon och ger ett gott resultat om man håller koll på vinkeln. 

Knivslida i läder till EKA swingblade. En bra ersättningsknivslida till EKA swingblade.

Stridsknivar som avfångningsknivar. En kort genomgång av klassiska militära stridsknivar som eftersöksknivar.

Yxa: Handyxa / kubben från Gränsfors. En liten kortskaftad yxa som passar bättre för slöjdning än vildmarksbruk.

Yxa: Stoera Aksu från Kresuandokniven. En extremt vacker och välgjort jakt och vildmarksyxa.

Yxor för ryggsäcken. Test av 4 svenska yxor som ryms i ryggsäcken.

Wicked Edge knivslipningssystem. Ett av världens bästa och enklaste system för knivslipning, dessvärre är det skitdyrt. 

WorkSharp knivslip, En lätthanterad och lättransporterad maskinell knivslip. Poor mans tormek. 

Äldre begagnade jaktknivar. En kort genomgång kring äldre begagnade jaktknivar, framför allt från Solingen / Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar