Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 8 juni 2015

Recensioner av fällknivar

Eftersom jag skrivit en mängd knivrecensioner tänkte jag göra en sammanställning/översikt här. Allt kommer att vara länkat så att den intresserade kan hitta till originalrecensionen. Listan är  uppdelad på fällknivar och fastbladsknivar. Den kommer att uppdateras successivt i takt med att jag skriver nya recensioner.

Vad gäller prisbilden så har jag tänkt såhär:

  • Lågt pris, upp till 350 kr
  • Medelhögt pris, 350-1000 kr
  • Högt pris, 1000 kr eller mer
Vad gäller storlek så har jag för fällknivar tänkt såhär:
  • Liten, blad upp till 6 cm
  • Medel blad 6-10 cm
  • Stor, blad över 10 cm
Tabellen är sorterad efter fabrikat, Eka Swingblade har sorterats in under fastbladsknivar i en annan blogpost.
__________________________________________

Buck 10. En av de mest klassiska amerikanska fällknivarna för jakt, utrustad med backlock. Medelstor och medeldyr. Jag tycker den är bättre för bushcraft än för jakt. 

Buck Bantam BHW. En lätt kniv med backlock. Medelstor och i det lägre medelprisregistret. Ok jaktkniv.

Böker Aurora. En framelockfällkniv designad av Jens Ansö. Det märks att Ansö själv är jägare för kniven är en mycket bra jaktkniv om än något grov för sotning av klövvilt. Knivbladet är ett rejält blad som är medellångt, priset är högt.

Böker magnum cuisine III. En kökskniv av fällknivsmodell, som sådan är den bra. Kniven är stor och billig

Böker Magnum karambit alpha kilo. En extrem kniv som är svåranvänd. När man lärt sig hantera det udda formade bladet är det en bra kniv för att öppna upp djur och göra flåsnitt. Medelstor och lågt prissatt. En svår jaktkniv.

Böker magnum hitman. En medelstor fällkniv till lågt pris. Rejäl och bastant med ett blad anpassat för flåning och öppen rygg som underlättar diskning.

Böker magnum warden. En mellanstor kniv i det mindre formatet. Perfekt EDC och bra jaktkniv, lågt pris. Extremt prisvärd kniv.

Böker plus bullpup. En stabil och kompakt fällkniv som lämpar sig mycket bra för jakt. Medelstor och med ett högt pris.

Böker plus elegance. En liten kniv med mycket bra funktion och låsning. En uppskalad version hade varit en av de bästa jaktknivarna på marknaden men i nuläget är den i minsta laget. Medelhögt pris.

Böker Plus FR. En lätt och smidig fällkniv för EDC och fågeljakt. Mellanstor och medeldyr eller dyr beroende på vilken variant man väljer.

Böker plus nano. En liten knubbig fällkniv som är väl lämpad som EDC och med viss tvekan fungerar vid jakt, i så fall fågeljakt eller annan småviltjakt. Liten och med medelhögt pris.

Böker plus tech tool 2: Bökers utmanare till de schweiziska arméknivarna. Knivarna har bättre blad och knivstål än Victorinox. En kniv som är bra att ha med på jakten och bättre för urtagning än victorinox. Ligger kostnadsmässigt i de lägre medelprisnivån, beroende på modell. Medellångt blad.

Böker plus urban trapper petite. En kniv som jag skulle vilja kalla liten men som enligt ovan uppställda kriterier kvalar in som medelstor. En EDC-kniv för kontoret snarare än skogen. Kniven har ett medelhögt pris.. 

Böker plus vox f3. En top of the line fällkniv med sidelock. Tung och rejäl, ersätter lätt en fastbladskniv. Medelstor och mycket dyr. Mycket bra jaktkniv.

Böker plus zero, en flåkniv designad av Jens Ansö. Lätt och smidig med backlock, Medelstor, medelhögt pris. Bra jaktkniv.

Cold Steel CS 29txt. En rejäl kniv med tantoblad. Fungerar bättre för bushcraft än jakt. Stor kniv, kostar antagligen i det högre medleprisregistret.

CRKT Amicus, en rejäl och tung fällkniv med medellångt blad till medelhögt pris. Designad av Jesper Voxnaes och bygd som en mindre pansarvagn.

EKA filéfällkniv. En trevlig filekniv som är fö rfiske snarare än jakt. Jag tror inte den finns i produktion längre men den är definitivt värd att knipa om man hittar den begagnat.

EKA swede 8. En klassisk svensk fällkniv väl anpassad för jakt. Medelstor och ligger prismässigt i det lägre medelhöga registret. Bra och prisvärd jaktkniv.

EKA swede 10. En klassisk svensk fällkniv väl anpassad för jakt, lite större än swede 8. Medelstor och ligger prismässigt i det lägre medelhöga registret. Bra och prisvärd jaktkniv.

EKA swede 38. Sigvard Bernadottes klassiska medelstora fällkniv är kanske inte den bästa för jakt men den är mycket välkonstruerad och trevlig till ett lågt pris. 

ESEE Avispa. En gedigen amerikansk framelockkniv som fungerar bra för jakt. Medelstor och medeldyr. En bra jaktkniv. 

ESEE Zancudo. En gedigen amerikansk framelockkniv som fungerar bra för jakt. Medelstor och medeldyr. En bra jaktkniv

Gerber MP1. Ett multiverktyg med mycket högt pris, ej prisvärd.

Havalon Piranha Forge. En amerikansk fällkniv med utbytbart skalpellblad. Bra för jägaren som ofta flår komplicerade delar av djur så som huvud och tassar. Medeldyr

Havalon Hydra. En amerikansk fällkniv med dubbla blad av utbytbar skalpelltyp. Bra för jägaren som ofta flår komplicerade delar av djur så som skallar, svans och tassar. Medeldyr/dyr. 

Ka-Bar dozier hunter. En lätt och smidig kniv med backlock. Medelstor och ligger i den lägre medelprissättningen. En mycket prisvärd jaktkniv. 

Karesuandokniven Singi. En medelstor fällkniv med backlock. Mycket fint svenskt hantverk. Medelstor och ligger prismässigt i gränszonen medeldyr/dyr. 

Karesuandokniven Nallo. En lite mindre fällkniv med backlock  för småvilt. Mycket fint svenskt hantverk. Medelstor (snubblande nära liten) och ligger prismässigt i gränszonen medeldyr/dyr. 

Kershaw/Emerson CQC6k. En rejäl sidelock som fungerar bra för jakt. Medelstor, medelhögt pris. En bra jaktkniv.

Kizer Hunter. En kniv som ligger mitt emellan liten och medelstor. Mycket bra konstruktion för jakt och väldit trevlig att arbeta med. Dyr.

Laguiole fällbara grillknivar. Trevliga relativt billiga köttknivar/grillbestick märkta Laguiole (men antagligen tillverkade i Kina).

Lion Steel SR2. En makalöst fin halvstor fällkniv med ett handtag fräst i ett stycke aluminium. En av de fällknivar jag testat som lämpar sig bäst för jakt. Har ett högt pris.

Manly Comrade. En rejäl slipjointkniv med medellångt blad och medelhögt pris, vilket är ett fynd med tanke på knivens materialval, finish och användbaret. Rekommenderas varmt. 

M-Tech mt A073. En allt igenom usel kniv. Den kallas jaktkniv och har en buköppnare på ryggen men är av undermålig kvalitet. Medelstor och billig. Dålig jaktkniv.

Ontario RAT1. En bra amerikansk sidelock kniv som fungerar bra till jakt. Medelstor medeldyr. RAT1 är större än RAT2. En bra jaktkniv. 

Ontario RAT2. En bra amerikansk sidelock kniv som fungerar bra till jakt. Medelstor medeldyr. RAT1 är större än RAT2. En bra jaktkniv.

Otter ankermesser. En tysktillverkad slipjointkniv i klassisk design som fungerar bättre som korvkniv än renodlad jaktkniv. Bladet är medellångt och priset ligger i gränstrakten lågt/medelhögt.

Otter 3 rivet knife. En tysktillverkad slipjointkniv i klassisk design som fungerar hyfsat som komplement till den vanliga jaktkniven. Bladet är medellångt och priset ligger i gränstrakten lågt/medelhögt.

Pohl Force Alpha Four. En extremt gedigen linerlock. Kniven är stor och gedigen och antagligen den bästa fällkniv för jakt jag provat. Kniven är stor och dyr. 

Pohl Force Foxtrott Three. En extremt gedigen fällkniv med framelock och tantoblad. Ersätter vilken fastbladskniv som helst. Stor och dyr. Gedigen fällkniv som efter lite tillvänjning är en mycket bra jaktkniv.

Real Steel H6. En gedigen fällkniv från Kina tillverkad i svenskt stål. Kniven är medelstor och medeldyr, extremt prisvärd kniv för jakt. 

Spyderco Pingo. En liten udda kniv som passar bättre som EDC än som jaktkniv. Liten och medeldyr. 

Spyderco Sage, en sidelock kniv med spearpiontformat blad. Lätt pga kolfibersidor. Medelstor, högt pris. Bra men lite udda jaktkniv.

Victorinox, finns i så många versioner att recensionen blev generellt hållen. Testade två olika bladlängder, båda med medelstora blad. Varierande pris, lågt till medelhögt. Bra backup vid jakt, men dålig som primär jaktkniv.

Viper Odino är en medelstor, mycket rejäl framelock fällkniv med handtagssidor i titan, designad av Voxnaes. Kniven är en suverän skinner och har ett högt pris.

Zero Tolerance 0452CF. En stor och rejäl fällkniv som lätt ersätter vilken fastbladskniv som helst. Mycket bra konstruktion för jakt. Dyr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar