Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 10 juni 2015

ESEE Izula, jämförelse mellan äkta och piratkopia

ESEE Izula är en trevlig kniv med skeletthandtag. Där finns handtagssidor att köpa till. Kniven är i pulverlackat kolstål och mycket lättslipad. Bladformen lämpar sig bra för mina ändamål, jakt, fiske och uteliv. En närmare recension av Izula kommer framöver men först tänkte jag göra en jämförelse mellan piratkopierade Izula knivar och originalet. Problemet är inte så stort i Sverige ännu, mycket beroende på att ESEE fortfarande är ett rätt litet märke här. Men i USA är de populära och piratkopiorna sprids flitigt via olika säljsiter.

Den piratkopia jag kikat på har serienummer 12992, det är en generation 1 kopia med stonwash yta. Nu säljs piratkopior med serienummer 51455, de är lackade.

Redan när man lägger knivarna brevid varandra ser man skillnaderna. Vid ett första ögonkast kanske de inte är så stora men krasst sett skiljer många retaljer. Godset är kraftigare i originalet. Slipningen annorlunda. Kurvaturen skiljer något över ryggen.


På bilden nedan har jag lagt originalet ovanpå kopian. Det syns tydligt att kopian har ett något längre blad och en spets som ligger högre upp i jämförelse med knivens centrumlinje. Detta ger givetvis lite annorlunda bruksegenskaper.

Jimpingen på knivns rygg finns även på kopian, men den är slarvigare utförd och inte lika tät. Här har man sparat pengar.

När man kika på skeletthandtaget ser man att originalet har kraftigare gods. Köper man exempelvis sidor i micarta och skruvar dit så passar de exakt på originalet, för där finns väldigt små toleranser i tillverknignen, medan de glappar ordentligt på kopian.

Sedan är det frågan om stålet. Jag har tidigare visat att piratkopior ofta är gjorda i ett ospecificerat skräpstål. Det gäller även denna kopia. Den är lätt att skärpa upp men antagligen saknar den helt härdning eftersom eggen inte håller för något arbete alls. Man hade lika gärna kunna ha en uppslipad matkniv. Kort sagt, kopian är sämre än originalet. Egentligen så borde man inte nämna dem i samma mening för kopian är bara en förvrängd spegelbild av en bra produkt av hög kvalitet. Det visar inte minst statistiken från ESEEs reklamationsavdelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar