Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 19 november 2018

Med jägare som dessa behöver vi inga fiender

I helgen var det (som vanligt) full fart på debatten i ett par jaktgrupper på Facebook. Jag brukar följa det med knappt ens ett halvt öga men nu dök det upp ett inlägg som gjorde mig rejält oroad. För om vi nu inte har nog med att motivera jakten gentemot jaktfientilga krafter så utsätts vi emellanåt för nidhugg från andra jägare. Eller hur skall man se på ett beteende som detta:


Killens hund var alltså inte hästren och han skyller på ryttaren för att hans dag förstördes? Har han missat att man som hundägare har absolut ansvar för vad ens hund tar sig till? Tror han att skylten förbjuder folk från att vistas i skogen? Det är bara myndigheter som kan förbjuda folk från att vistas i skogen. Alla får vistas i skogen så länge man inte medvetet stör eller förstör.

Själv brukar jag se till att mina hundar blir häst-, ko- och fårrena redan som valpar. Det rekommenderar jag alla andra jägare att också göra, allt blir så mycket lättare då. Hundförare som inte har hästrena hundar rekommenderar jag att ni bojkottar. Om inte annat så för att det strikta ägaransvar som är kopplat till hundägande kan bli extremt dyrt, vilket en hundägare i Enköping fick erfara när notan efter rättegång landade på 725.000 kr. Då hade det varit billigare att göra rätt från början.
______________________
Och nej, att hävda att nyttjanderätt går före allemannsrätt håller inte i det här fallet. Samtidigt håller jag med om att allemannsrätten är problematisk och missbrukas men det är en annan fråga som jag skrivit om tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar