Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 24 oktober 2019

Test: ESEE JG5

Jag har tidigare testat ett flertal ESEE knivar. Det är alltid rejäla saker bygda för att brukas och brukas hårt. ESEEs garanti är helt outstanding, det är en "vi ersätter din trasiga kniv utan frågor garanti" vilket ibland testats genom att folk tex skjutit prick på en kniv som sedan skickats in med hänvisning till garantin och de har fått tillbaka en ny kniv. Tyvärr är ESEE ett företag som är drabbat av kinakopiering så om amn tex är ute efter en Izula eller nr 4 så är det bra att kolla upp om den är äkta först. Det gär man lätt genom att gogla modellnumret och fake eller chinese copy eller något liknande. Då kan man hitta vilka serienummer man skall undvika då varje äkta ESEE har ett unikt serienummer men kopiorna har samma....

Modellen JG5 är ESEEs variant på en Nessmuk. Nessmuk är en kniv som den tidiga buschcraftförebilden George W Sears förespråkade. Den ser i formen nästan ut som en slaktarkniv. På bildne nedan ser ni vilka verktyg Sears rekommenderade för skoglig aktivitet och jakt.
Kniven är som vanligt i fråga om ESEE i pulverlackat kolstål och i detta fall 24 cm lång varav hälften blad. Handtaget är i micarta och slidan i läder, klart mycket roligare än ESEEs vanliga plast eller kydexslidor. Knivbladets rygg har tvärslipade kanter för att man skall kunna använda den med tändstål, vilket inte så många andra ESEE har. Hur är den då i praktiken?
Jag har testat den på tre rådjur. Den är tämligen värdelös när det kommer till att öppna upp buken eller lägga flåsnitt. Däremot är den som gjord för flåningsarbete och grovstyckning. Kniven håller skärpan helt ok och handtaget blir, till följd av mönstringen, inte slipprigt och halt trots fett, blod, slem och andra kroppsvätskor. Eftersom den är i kolstål måste man diska och torka den direkt efter användning. 

JG5 är en kniv jag kan rekommendera varmt. jag överväger att köpa en själv som ersättare till denna som jag fick låna av min vän Daniel.

ESEE JG5 kan köpas på tex Knibutik där den kostar 1899 kr, mycket på grund av en låg kronkurs. 

1 kommentar:

  1. Det skulle vara kul med en årlig summering av dina kniv o pryl tester. Kanske även en topplista över åren? Gillar dina tester och tycker du gör ett gediget upplägg. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera