Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 24 oktober 2019

Test: QSP Platypus

Under 2019 har Wanderoo testat det kinesiska företaget QSPs fällknivar. Tyvärr hade ett par av dem problem med låsningen så Wanderoo säljer dem inte längre. Jag fick dock möjligheten att testa den stora fällkniven Platypus, en kniv som inte haft några låsningsproblem.

Platypus är en rejält stor fällkniv med blad på närmare 10 cm, den ersätter i det avseendet lätt en fastbladskniv. Bladet är av Sandvikstål, närmare bestämt 14C28N, dvs ett bra stål i det högre mellanklassegmentet. Bladet har en lång och jämn kurvatur, poängen med detta tar jag upp nedan.

Handtagssidorna är av G10, ett funktionellt syntetmaterial som vi ser rätt ofta i knivar nuför tiden. Ett clip sitter i änden på skaftet, det kan flyttas mellan de olika sidorna. Kniven vilar ganska djupt i fickan om man fäster clippet över fickkanten. Låsningen är av linerlock-konstruktion vilket skapar små skrymslen som kan vara lite luriga att göra rent men eftersom ryggen är öppen på kniven så är rengöringen ändå inte svår.

Så hur funkar den då vid jakt?
Jag har testat kniven på ett par rådjur och några gäss. Kniven är, trots att det är en fällkniv, fullstor. Den motsvarar vilken jaktkniv som helst i storlek. Handtagsergonomin är helt OK även om den har clippet monterat. Bladformen är suverän när det kommer till flåning. Spetsens utformning  gör att den är lätt att använda för buköppning om man håller kniven över knivryggen och pekfingret mot spetsens baksida. Kniven är så stor och rejäl att man lätt kommer åt att diska den invändigt efter användning. Eftersom den bara har syntetmaterial kan man lägga den i blöt i riktigt varmt diskvatten ett tag när den rengörs, då får man den ren invändigt.

Mitt slutomdömme blir att det är en rejäl och duglig jaktkniv. Men jag kan på grund av QSPs hantering av konstruktionsfel av andra knivmodeller ändå inte rekommendera den helhjärtat. Jag föreslår att den som är intresserad av kniven avaktar tills Wanderoo eventuellt åter tar in kniven, gör de det så kan man räkna med att QSP skärpt sig och blivit en proucent att lita på.

Kostnad? Wanderoo sålde den för runt 750 kr. Internationellt hittar man den för 70-75 euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar