Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 20 augusti 2018

Skyddsjakt på kanadagås

Härom dagen ringde en av mina grannar. Hon och hennes man försöker driva ett ekologiskt jordbruk med odling, får- och nöthållning samt äggförsäljning vid sidan om konventionella arbeten. Det säger sig själv att den gågna sommaren med torka och missväxt har gjort situationen jobbig för dem. Och när nu grönskan äntligen börjat skjuta fart igen så dyker gässen upp och betar det som var tänkt till får och kor om någon vecka.

Kort sagt, hon ville ha hjälp med jakt.

När jag gick hundrundan på morgonen passade jag på att kontrollera gärdet och visst där fanns gäss. Mitt på gärdet. Så när jag kom hem plockade jag fram 6,5-an och frågade sonen om han ville följa med. Det ville han.

Vi traskade ner till grannen och tog vägen genom hennes trädgård och upp i en talldunge på en åsrygg med utsikt över fältet med gässen. Nu var det tre gäss på plats. Ingen fara på taket alltså, men för att göra grannen glad (som vi även arrenderar jaktmark av), valde jag att göra en insats. Jag la mig ner och kontrollerade at det inte var någonting i vägen. Det var gräs i vägen så jag flyttade mig några meter åt höger varvid jat fick fritt skottfält. Inga andra djur i närheten och bra kulfång.

Jag plockade fram 5 stycken jaktmatch, som samskjuter med min vanliga jaktammunition (Sako Deerhead). Bedömde avståndet till ca 130 m. Jag la mig till rätta och pressade bössan frammåt så benstöden skulle avlasta maximalt. Sökte och fann en ensam gås i siktet. Kramade avtryckaren och en kaskad av fjädrar bekräftade träffen. Gåsen flaxade lite och blev stilla ett par meter bort. Repeterade in en ny patron. Siktade på nästa gås och fick samma effekt, förutom att den tog till vingarna i ca 30 m innan den föll till backen och låg still. Den tredje gåsen tittade sig förvirrat omkring men sjönk ihop på plats när jag släppte iväg dagens tredje kula.

Vi gick ner och samlade ihop gässen. la dem till rätta och funderade över hur vackra de var. Sedan tog vi hem dem, jag tog hand om köttet och vacuumpackade det. Vacuumpackat i kylskåpet får de möras några dagar till innan det hamnar i frysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar