Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 18 augusti 2018

Premiärbock - lockbock

Den 16 augusti i år gick jag ut vid 04.15. När jagkten på ön började, 04.35, befann jag mig i såten och började locka. Började med kidets kontaktläte. ingen raktion. Efter en stund gick jag över till getens kontaktläte. Inte heller det gav något. Testade getens ångestläte. Nada.

Började smyga mot en annan plats att locka på. Stannade till och kollade på min telefon (idiot!). Skrev något på facebook. La ner telefonen och började smyga igen. En bock hoppade då upp 15 m bort och rännde iväg mellan enarna upp på en bergknalle och utom synhåll. Note to self, plocka inte upp telefonen under jakt. Det är dumt.

Smög vidare. Kom till en fin öppen betesmark där jag inte såg skymten av ett djur. Satte mig till rätta och började locka. Drog till med getens ångestläte med en gång.

3 sekunder senare kom en bock rusande. Stor och fin. Han stannar upp och stod rakt mot mig. Jag lockade igen och ytterligare en bock dök upp. Denna gång från vänster. Och en till, snett bakifrån höger. Under tiden har den första gått fram mot mig och är ungefär 5 m bort när han blir misstänksam och backar undan. Under tiden har jag valt mitt byte. Bocken från vänster. Han är minst, klart mindre än de överiga och min tanke är att om jag tar honom så blir det lättare för de övriga att klara den hårda vintern på den karga ön.

Sakta och försiktigt för jag bössan till axeln. Bocken börjar gå tillbaka åt vänster. Stannar till med bredsidan mot mig. Jag kramar av skottet och bocken bara sjunker ihop. När jag kollade hur skottet tog så hade det gått rakt genom, precis bakom bogarna men väl inom brösthålan. Såväl hjärta som båda lungor var mosade.

Bocken hade tydliga stångskador på vänster buksida. När jag flådde honom visade det sig att det var rätt varigt och fult så jag fick skära bort stora delar av slaket. Även vänster lår var skadat och varigt så jag fick skära bort nästan halva. Bara att konstatera att det var rätt bock jag valde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar