Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 6 december 2017

Test: Ontario RAT 3 special edition

Ontario är en amerikansk knivtillverkare som har större delen av sin tillverkning förlagd till USA. De tillverkar rejäla knivar, ofta i pulverlackad kolstål. Stuket är oftast "taktistk" även om en del läder och naturmaterial kommer till användning emellanåt. Under flera år samarbetade de med Jeff Randall och skapade en serie knivar som kallas RAT (tidigare har jag recenserat fällknivarna Rat I och Rat II samt huggaren R-Tac II). Om jag förstått saken rätt så avbröt Randall samarbetet med Ontario på grund av att han tyckte det fanns kvalitetsbrister i Ontarios tillverkning. Istället startade Randall ESEE och lät Rowen tillverka knivarna (Jag har recenserat ESEE 3, ESEE 5 & Izula). Nu kommer turen till Ontario RAT 3, dvs föregångaren till ESEE 3, men inte i originalversionen utan i en jaktversion med lite annorlunda handtag (trä, stabiliserad valnöt) än det vanliga i micarta och blad i verktygsstålet D2 istället för det vanliga kolstålet.

Kniven är ganska liten och nätt och ligger bra i handen. Jag tycker personligen att förändringarna av knivformen är väl genomtänkta och gör kniven mer lämpad för jakt.
 Slidan är i läder, välsydd och passar kniven väl. Med hjälp av en lanyard i läder så får man lätt och snabbt upp kniven när man behöver den.
 Hela kniven är 19,1 cm lång varav bladet är 8,4 cm långt och 3,2 mm tjockt. Skaftet är i stabiliserad valnöt, inte det vanligaste materialet och just min bit var väl lite tråkig - inte alls som ett par av mina bösskolvar....
 Kniven har en kurvatur som gör att den fungerar väldigt bra vid flåning, storleken gör att det är lätt att öppna upp djur med den. Kort sagt en lämplig jaktkniv.
Kniven har jimping på bladryggen vilket ger ett bra stöd för tummen när man arbetar, det kan även vara bra när man använder eldstål.

Sammanfattningsvis så kan jag rekommendera denna version av RAT 3 varmt och om den vanliga versionen är ens hälften så bra så kan jag rekommendera den med. Kniven hade ett rekomenderat pris på ca 250 USD när den släpptes, det tycker jag är lite väl högt. Jag fick loss min för ca 1200 kr vilket är mer rimligt. Om den fortfarande går att få tag på vet jag inte.

Ontario har ingen officiell representant i Sverige utan vill man köpa en kniv från dem så vänder man sig bäst till Wanderoo (som hjälpte mig i detta fall) eller Knivbutik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar