Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 8 december 2017

Test: Bark River Teddy II

Bark Rivers Teddy II är en väldigt klassisk bowiekniv / kort huggare. Den motsvarar i stort sett Fällkniven NL2 Odin som jag recenserat tidigare men kostar ungefär hälften av vad en Fällkniven Odin kostar. Kniven är som så många andra av Bark Rivers kniver tillverkad i verktygsstålet A2 och konvext slipad. Det ställer lite krav på skötseln då A2 inte är rosttrögt utan snabbt patineras och till och med börjar rosta om man inte tar hand om sina grejer.

Själva kniven är lite drygt 34 cm lång varav bladet klockar in på strax över 20 cm. Bladet är hela 6,3 mm tjockt vilket ger en rejäl tyngd och kraft när man hugger. För det är där man finner knivens jaktliga funktion - som huggare. Det är en alldeles ypperlig kniv när det kommer till att snabbt och smidigt kompletteringsröja på passet eller hugga lite ved till kaffebrasan. Teoretiskt sett borde kniven kunna användas som avfångningskniv med, den är bred och hög men bör gå att sticka med om man ser till att vinkla den så den går emellan revben.
 Teddy II har en rejäl och välsydd slida i läder.
 Knäppet kan fästas upp så man inte riskerar att skära av det när man drar upp kniven.
 Teddy II finns med flera handtagsvarianter, min har läder och behöver därför skötas om för att inte torka ut.
Teddy II är rejäl, de yttersta centimetrarna på klingan har en falsk egg på ryggsidan - den skulle kunna slipas upp för att göra kniven till en bra eftersökskniv....

Sammanfattningsvis så är Teddy II ett alternativ till yxa snarare än en kniv för ordinär jakt. Den går givetvis att tex använda vid avfångning men är på tok för stor när man hanterar skjutna djur.

Den som är intresserad av Teddy II får vara beredd att betala från ungefär 3000 kr och uppåt beroende på materialval. Som vanligt så köper man bäst Bark Rivers knivar från Survivalstore.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar