Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 10 december 2017

Test: Bark River Vidarr

Dan Tope heter en amerikansk knivmakare som tillsammans med Bark River utvecklat modellen Vidarr. Vidarr bär tydlig inspiration av skandinavisk, framför allt Finsk, knivtradition. Kniven är, precis som övriga knivar från Bark River, mycket välgjord. Knivbladet på mitt exemplar är i A2, ett verktygsstål som härdats till 59-60 HRC.

Kniven är 28 cm lång varav bladet är 16 cm långt och 4,7 mm tjockt. Handtaget är i micarta med mässingsbolster och nitar. Vikten för bara kniven landar på 276 g, vilket är ganska rejält. Som vanligt när det gäller knivar från Bark River så är det konvex slipning på bladet som för övrigt har två rejäla blodskåror. Slidan är välsydd och mer funktionell än många andra slidor från Bark River.

Trots att kniven är stor så är den extremt välbalanserad och lätthanterad. Den ligger väl i handen och när jag hanterat såväl rådjur och vildsvin med den har längden inte varit något som helst problem. Inte ens vid flåning. Vid sotning har längden snarast varit en fördel. Längden gör också att man vid behov kan ta till kniven för att avfånga vilt.

Den enda nackdel jag uplevt hittils är att jag på grund av att jag inte torkade av kniven utan lät den torka i diskstället fick lite ytrost i den ena blodskåran. Det innebär att man måste tänka på att torka kniven efter disk.
 Kniven vilar i en välsydd slida.
 En väldesignad och vacker kniv, så kan Vidarr sammanfattas.
Kniven ligger bra i handen och upplevs inte som så stor som den faktiskt är.
 Vidarr är stor, men att ta ut bröstbitarna på en morkulla var inga problem.
 Inte heller att ta ur och flå ett rådjur.
Men bäst kom Vidarr till sin rätt när det kommer till att flå vildsvin. Då får man helt plötsligt använding för hela bladet. Den konvexa slipningen och hårdheten gör att bladet kan användas hårt utan att det tar på eggen.

Bark River Vidarr är en mycket dyr kniv. I Sverige börjar prislistan någonstans kring 2500 kr och den övre gränsen hänger ihop med materialval. Som vanligt när det kommer till Bark River så är dessa knivar bäst att köpa från Survivalstore.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar