Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 13 november 2017

Test: Casström no 10 swedish forest knife

Jag har varit nyfiken på Casströms knivar ett bra tag och nu fick jag chansen att testa en no 10 Swedish forest knife. Mitt ex har masurbjörk i skaftet och Böhler K720 verktygsstål i bladet men kniven finns i lite olika varianter med olika skaftmaterial och bladmaterial vilket ger lite olika pris.

Kniven är 22 cm lång varav bladet är 10 cm. Bladet är 3,8 mm. Bladet har scandislipning (tänk klassisk moraknivsslipning så vet ni vilken det är). Bladet är härdat till 58-60 hrc, dvs ganska hårt. O2 är, liksom de flesta verktygsstål, inte rosttrögt utan får snabbt en patinering vilket man måste vara beredd på när man skaffar en kniv i verktygsstål.
 Kniven kommer i en rejäl och välsydd läderslida. Slidan är verkligt välsydd och inte av det där lite sladdriga budgetlädret som allt för ofta används även till lite dyrare knivar idag. Lädret är vegetabilgarvat vilket är bra eftersom alternativet är chromgarvat och det är en EXTREMT miljöfarlig process som ger ett läder som bör sorteras som farligt avfall när det slängs....
 Kniven har masurskaft och fina mässingsnitar. Bladet är näst intill spearpointfrmat och initialt tyckte jag att det borde vara allt för "spetsigt" för jaktliga ändamål men det visade sig vara en kniv som fungerar mycket bra för jakt.
 Skaftet har en tydlig "knyck" ungefär 1/3 från änden. En kompis till mig sålde sin kniv direkt när han fick hem den, han trivdes helt enkelt inte med handtaget men jag tycker att den ligger väl i handen.
 Jag tycker kniven ligger bra i handen. "knycken" på skaftet ligger ungefär där tummuskeln tar slut och gör kniven väldit stabil i greppet. Det är en kniv som man vågar använda hårt eftersom man vet att man inte kommer att slinta i greppet.
 Det spearpointformade bladet är egentligen inget jag gillar för jakt men det är bra när man tar stöd med ett finger utefter bladryggen när man öppnar upp buken på ett fällt djur. Bladformen är också bra när man skall skära upp huden i samband med flåning, däremot så är spetsigheten inte så bra vid själva flåningen.
 Verktygsstål i bladet blir snabbt missfärgat när det utsätts för djurens vätskor men även växtsafter.
Mitt exemplar av Casström no 10 var ett sekunda exemplar köpt rejält rabatterat på vinst och förlust. Jag hade svårt svårt att inse vad som gjorde kniven sekunda själva finishen var hög och träbiten fint mönstrad, men så såg jag att slipningen var ojämn. En kniv med sådan slipning skulle jag aldrig betala fullpris för, men i detta fall så står jag ut med det.

Casström no 10 kostar normalt 1050-1550 kr beroende på skaftmaterial och bladmaterial. Skaftmaterialen är trä, stabiliserat trä eller micarta. Bladmaterialen är verktygsstålet O2 (K720) eller det rosttröga finstålet Sandvik 14C28N. Kniven kan antingen fås i flatslipad version eller som i detta fall med scandislipning, jag föredrar det sistnämnda inte minst då den varianten är enklare att slipa. Slidan kan fås med ögla för eldstål mot tilläggskostnad.

Sammanfattningsvis så måste jag säga att det är rejält mycket kniv man får för pengarna, extra prisvärt blir det om man kniper en sekunda. Inte minst läderslidan håller högre kvalitet än många andra idag. Casströms knivar hittar du HÄR men även hos en och annan jakthandkare, till exempel Stjärnåsens skyttecenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar