Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 16 oktober 2017

Idag: rättegång i jakthärvan inleds

Idag inleds rättegången i den stora norrländska jakthärvan där fem jägare står åtalade för att vara inblandade i eller utfört tjuvjakt som resulterat i att åtta stora rovdjur dödats. Media har uppmärksammat det ordentligt under morgonen.


Ekot skriver bland annat:

Telefonsamtal, bilder på rovdjuren från lockbetes-kameror, sms-konversationer, beslag av otillåtna vapen, snaror, fällor och hundhalsband med GPS är en del av bevisningen.
De fem misstänkta männen nekar alla till anklagelserna om jaktbrott. Jonas Westerlund som försvarar den man som åklagarna menar ska ha dödat sex av djuren tycker åtalet är svagt.
– Det är så enkelt att det är inte han som har dödat djuren. Om de har dödats. Vi vet inte ens det, utan vad man har hittat är bilder som ser ut att vara döda. Men det är ytterst oklart vem som har tagit de bilderna och var, säger advokat Jonas Westerlund.
Jag har sagt det förut och jag tycker att det blir allt tydligare för varje rapport jag hör från denna härva. En sak som kommer att vara av görande för fallets utgång kommer att vara metadatan i bildfilerna som anänds i bevisningen.

 Men vad är då metadata kanske någon undrar?
Jag gör det lätt för mig och svarar genom citat från Kamera & Bild:
Vid fotoögonblicket sparas också en hel del information som inte syns i bilden – nämligen de delar som har med kamerans hårdvara att göra tillsammans med omständigheter vid fotograferingsögonblicket. Det går också att lägga till och ändra information i efterhand för att ytterligare bygga på information om de data som finns i filen. 
Vidare:
Datum och tid när bilden är tagen ses som en självklarhet i dag. Men med tid kommer också rum, något som har gett upphov till att bildens Exif-information nu också kan spara platsinformation för att berätta var bilden är tagen. Kameratillverkarna sparar också ned de flesta av kamerans inställningar, inklusive modell, version, bildrotation, bländare, slutare, brännvidd, vitbalans, ljusmätningsmetod, iso, om blixt avfyrades, avstånd till objektet och allt annat som har med fotoögonblicket att göra.
Det går alltså at koppla bilden till en specifik kamera eller mobil om man vet hur man får fram metadatan. Metadatan går dock att manipulera vilket ju är ett problem men det kräver en viss kunskap.
Men det finns ett stort problem. Det kanske största av dessa är att man egentligen inte kan lita på att all information i bildfilens Exif är äkta, korrekt och omanipulerad. Det är nämligen inga som helst problem att justera alla värden i efterhand om man känner för detta, något som är problematiskt då man exempelvis skriver in information om ägare till bilden.  
Frågan om de inblandade har kunskap och kompetens att göra detta återstår att besvara. Det skall bli intressant att följa denna värdering av bevismaterialet. Nedan lite screenshots på metadata från en bildfil jag har, den togs för en artikel som snart publiceras:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar