Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 17 oktober 2017

Hutlösa veterinärkostnader

Skenande veterinärkostnader är något som alla djurägare räds. Och skenat har de verkligen gjort sedan riskkapitalbolagen insåg potentialen i marknaden. På kort tid har Evidensia och Anicura tagit över sisådär 80% av marknaden genom aggressiva uppköp och hot om konkurrerande etablering nära motsträviga veterinärkliniker som inte låter sig köpas upp.

I helgen råkade en kompis ut för problem med sin valp, problem som ledde till akut besök på en Evidensiaklinik i Göteborg en söndag. Detta är min kompis berättelse:
Vår 8 mån valp behövde opereras en söndag efter att ha svalt en plastkork som fastat i tarmen. Den klinik som vi annars åker till hade just denna helg stängt så vi fick åka till Evidensia i Gbg. Bara själva operationen kostade 42000kr, inkl undersökning och röntgen 46600kr. Slutnotan inkl eftervården 2d blev nästan 54000kr. Bifogad faktura är exkl moms. När jag frågade vad det skulle kosta om jag väntade med OP till måndag fick jag till svar att det inte skulle vara någon större prisskillnad.
Efter rundringning till några andra kliniker (Blå stjärnan, Viskadalen, Lerums djurklinik och Evidensia i Kungsbacka) får jag prisuppgifter som ligger mellan 20-35000kr inkl moms för OP på helg. Det lägre priset inkl ingen stationärvård men skillnaden är ändå hutlöst stor.
Jag kan acceptera att de större sjukhusen/klinikerna tar ut högre priser förde måste täcka kostnaden för jour, specialistvård, lokalhyra etc. Men när skillnaden ligger över 100%. Det är inte försvarbart. Detta drabbar försäkringsbolag och djurägare och resulterar i högre försäkringspremie.
Men det slutar inte här. Vid hemgång får jag inte träffa veterinär utan bara receptionist som lämnar ut skriftliga hemgångsråd bestående av 5-6 rader. Det står inget om restriktioner som koppelpromenader, undvika hoppning etc. Inget om när medicin ska börja tas. Jag begär ut journal och ser att han fått ngt strax innan hemgång. Får själv leta i fass vad det är så han inte fårför mkt då medicinen är morfinpreparat. Det står heller inget om stygnen, om och när de ska tas. Jag tänker att för en oerfaren djurägare som dessutom är orolig för sitt djur kan hemgångsråden aldrig vara för tydliga.
Jag ifrågasätter inte kompetensen på personalen som opererat och skött eftervården. Se har säkert gjort korrekta bedömningar utifrån kompetens och omständigheter. Men pris och brist på information gör att jag aldrig kommer att åka till Evidensia i Gbg någon mer gång. Det finns andra kliniker som jag anser vara mycket bättre i dessa avseenden.
Det finns en hel del i berättelsen som är oroande. Kostnaden är en sak, det förefaller tydligt att bolaget i detta fall gjort allt för att se till att den skall bli så hög som möjligt. Ett klassiskt sätt för klinikerna att göra detta på är genom inskrivning av djuren. Inskrivning av djuren kan vra nödvändigt men  ett djur återhämtar sig bättre i en miljö det känner sig trygg i, oftast en hemmiljö. Genom att förvara många sjuka djur i lokalerna genom inskrivning ökar man behovet av antibiotikabehandling vilket på sikt leder till ökade problem med antibiotikaresistens. Sedan har vi utskrivningen / hemgången som förefaller extremt bristfällig i detta fall. Lite mer kunde man förvänta sig för en behandling som kostat lika mycket som en begagnad bil...

1 kommentar:

  1. Eftersom försäkringsbolagen betalar de stora beloppen så kan klinikerna sätta vilka priser de vill. Det resulterar i skyhöga försäkringskostnader å andra sidan..
    När jag hade stövarn hos veterinären sist ifrågasatte jag hur det kunde kosta så mycket att skära bort en liten knöl och sy några stygn.. 10000kr typ.. Varför bryr du dig? Du behöver ju inte betala mer än självrisken ändå..var svaret.

    SvaraRadera