Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 21 september 2017

Karesuandokniven Björnen

Karesuandokniven Björnen är en väldigt klassisk nordisk kniv. Det skulle inte förvåna mig om det var en av de första som Karesuandokniven började tillverka när de startade för sisådär 40 år sedan och den finns fortfarande i produktion. Knivbladet tillverkas fortfarande i kolstål härdat till 56 HRC, dvs inte tokhårt utan snarare lättslipat. Skaftet är i renhorn och masurbjörk. Just mitt exemplar är från 1990-talet och har en aluminiumplatta mellan skaft och blad, den verkar inte finnas på nyare knivar. Dessutom verkar horn av bättre kvalitet användas nuför tiden (höjningen av materialkvaliteten är något jag observerat på flera knivar från just Karesuandokniven).

Kniven är 25 cm lång varav bladet utgör 13. Bladet är rätt stort, nästan 3 cm högt och 3 mm tjockt så det är en ganska rejäl kniv. Handtaget är rakt och avslutas med en bredare ändplatta, tvärsnittet är ovalt med måtten 18x33 mm. Slidan är i läder och hänger i en snodd, i slidan finns ett eggskydd av plast vilket är en billig och smart konstruktion.

Skaftets ovala form gör att den ligger fint och säkert i handen även om fingerskydd saknas nere vid eggen. Kniven är trots sin storlek väldigt lättarbetad, kanske beroende på att balanspunkten ligger precis i övergången skaft/blad. Att flå gick som en dans med kniven som har en mycket bra kurvatur för den typen av arbete. Det som var lite lurift var att göra hål i skinnet då kniven inte har någon speciellt markerad spets, sedan är den för stor för att användas till sotning.

Sammanfattningsvis är det bara att konstatera att det är en mycket bra kniv för jakt (och friluftsliv), en kniv som jag varmt kan rekommendera och som antagligen kommer att få följa med mig åtskilliga gånger i skog och mark. Kniven kostar närmare 2000 kr, med tanke på att den funnits ett tag så dyker den emellanåt upp begagnat för några hundra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar