Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 22 september 2017

Stridsknivar som avfångningsknivar

Ganska ofta lönar det sig att snegla lite på militär utrustning när man tänker jakt. Få saker har utvecklats enkom för jakt, oftast är det frågan om militära saker som sedan över tagits av jägarkåren - inte minst våra tre vanligaste älgjaktskalibrar 6,5x55, 308W och 30-06 eller för den delen kikarsikten. Hagelvapen däremot, där har utvcklingen drivits av civila krafter och militären lånat in och modifierat vissa vapen.

Vad gäller knivar i allmänhet och avfångningsknivar i synerhet så är den absolut vanligaste avfångningskniven på den svenska markanden en kinesisk lågpriskopia på klassiska SOG Desert Dagger. Kopian har bara formgivningen gemensam med originalet, materialvalet är på alla sätt sämre. Originalet slutade tillverkas runt 2004 och på begagnatmarknade så ligger exemplar i hyfsat skick på runt 250$, i sverige kan man köpa kopian (brandad på lämpligt sätt) för under 200 kr.
Jag bedömmer det som ett dålit köp att skaffa en undermålig kopia av en bra kniv, då tycker jag att det av många skäl är bättre att köpa original som uppfyller militära krav får då vet man att man får en kniv som håller. Men har man nu inte 2500 kr eller mer att lägga på en äkta SOG Desert SDagger så kan man kika på andra knivar. Varför inte svenska försvarets stridskniv (fältkniv) fm64 eller tyska kampfmesser 68? Båda finns på begagnatmarknaden även om de ofta är några kr dyrare än SOG-kopian.

Bundeswehs kampfmesser 68 användes från 1968 och en bit in på 1990-talet. Sitt namn till trots så är det inte en renodlad stridskniv utan en brukskniv som skall gå att strida med. Kniven har ett grönt plastskaft som inte är speciellt skönt men har ett bra grepp, en parerstång skyddar fingrarna från det 14 cm långa bladet som är 3,5 mm tjockt. Bladet är i rostfritt stål. Slidan är i aluminium och läder och grönmålad. Slidan kan användas av såväl höger som vänsterhänta.

Flera olika tillverkare har levererat kniven efter militär specifikation till det tyska försvaret vem som tillverkat just min vet jag inte, kanske finns märkningen på tången. Kniven lämpar sig bra som avfångningskniv för eftersöksjägare även om det inte hade varit fel med någon cm längre blad för lite större djur så räcker den till för rådjur, mindre hjortar och brungrisar. Man brukar kunna hitta den för 350-500 kr, enklast är att beställa den från tyskland men den dyker upp med jämna mellanrum på svenska marknaden med.

Fältkniv fm/64 eller stridskniv fm/64 som den också kallas var svenska försvarets utveckling av stridskniv fm/52 som i sin tur var en oblyg kopia på amerikanska US m3... Den har en 16,5 mm lång 4,5 mm tjock klinga som har full egg på ena sidan och egg på den yttre halvan av ryggen vilket ger den en dolkliknande funktion. Jag tror, men är inte helt säker på, att bladet är tillverkat i kolstål.

Handtaget tillverkades i de flesta fall i plast och slidan är i metall och grov kanvas. Just mitt exemplar har fått ett skaft i masurbjörk och är mer ovalt än originalet vilket jag ser som en fördel. Kniven lämpar sig mycket bra som avfångningskniv men har i princip inga ytterligare jaktliga användningsområden. Det finns hyfsat gott om fm/64 på den svenska marknaden men de brukar ändå kosta från 400 kr och uppåt beroende på vilket skick de är i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar