Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 10 april 2017

Håll hunden kopplad! (OBS! STARKA BILDER)

Yngeltiden har börjat i skog och mark. Många djur har ungar, bygger bon eller är dräktiga. Vi framme i en tid* då hunden skall hållas kopplad, eller i vart fall under strikt uppsikt. Det spelar ingen roll hur "snäll" ens hund är eller att man tror att den helt saknar jaktinstinkt. Jaktinstinkten finns nämligen i alla hundar. Den kanske inte syns eller märks men det är en av de saker som definierar en hund och som gjorde att människan först domesticerade hunden. Jaktinstinkten kan däremot vara mer eller mindre utpräglad. Detta innebär att även sällskapshundar har jaktinstinkt oavsett vad deras ägare säger.

Lagen föreskriver att man skall hålla hunden under uppsikt. I lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter §16 kan man läsa:
16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.
Kort sagt, håll hunden kopplad. Antingen i ett fysiskt eller ett mentalt koppel men det säkraste är alltid det fysiska kopplet. Annars kan det gå illa.

Och illa hade det gått för ett par dagar sedan utanför Göteborg. Så illa att polisen ringde ut ett par eftersöksjägare som fick avliva en illa biten råget. Rågeten hade förföljts och bitits av en vanlig hund... Nedanstående bilder har jag fått från en av jägarna som åkte ut och tog hand om röran som den oansvarige hundägaren ställt till med genom att inte hålla koll på sin hund.

Bilderna är hemska men de visar vad en sällskapshund som går lös kan ställa till med. Detta gör att jag ändå lägger upp dem som ett varnande exempel:
 Eftersöksekipaget är på plats för att börja leta efter det skadade djuret.
 Det är lätt att se var hunden kommit ikapp geten, fullt med hår och blod.
 Typiskt när en hund varit framme är att betten sitter i bakbenen och kring rumpan.

Sammanfattningsvis:
Håll hunden kopplad och under strikt uppsikt!
Släpp inte ut hunden för att låta den rasta sig själv!
___________________
*De tider hund får användas vid jakt eller jaktträning hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar