Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 7 mars 2017

Se upp med begagnade jaktprylar!

Jag tycker det är suveränt med begagnatmarknaden av flera skäl. Det främsta handlar om resurser. Jakten har i allt större utsträckning kommit att bli en mateialsport där folk samlar på sig massor av prylar. En del blilliga små käcka saker som man inte kan var utan och en del dyrare grejer som man inte heller kan vara utan. Det handlar om allt ifrån det där käcka snöskyddet på hagelpipan och multibesticket spork till pejlsystem och radioutrustning för 1000-tals kronor.

Man kan ju inte jaga utan dem.

Men det kan man ju faktiskt. Man behöver inte se ut som en figur ur gears of war. Men om man nu har satsat på det och inser att man antingen förköpt sig eller kanske inte använder mer än 10% av alla grejer man har så är begagnatmarknaden ett suveränt ställe att sälja av överskottet på. Själv har jag ett konto där pengarna från all sådan försäljning går in (tillsammans med eventuella jaktrelaterade arvoden). De pengarna får finansiera mina arrenden....

Och om man är ny inom jakten och inte riktigt vet vad man behöver så är också begagnatmarknaden suverän att prova sig fram på. Tyvärr så stängdes en av de större nischade sidorna på facebook ner och fick rensas. Helt enkelt för att det inte bara såldes jaktuutrustning utan även jaktvapen på sidn och det går emot FBs regler. Uppenbarligen så hade någon nästlat sig in och systematiskt börjat anmäla vapenannonserna. Kanske en av de organiserade jaktsabotörerna nästlat sig in och anmält annonser systematiskt:
Men att handla begagnat eller av privatpersoner har sina risker. På tex Tradera så måste man vara väldigt kunnig när man skall handla eftersom hela siten svämmas över av privatimporterade kinesiska piratkopior. Vill man minimera risken bli lurad på tradera så köper man inget som är nytt utan bara sådant som är tydligt begagnat och använt. Då får man i alla fall i de allra flesta fall det som annonsen utger sig för att sälja. Det är också bra att bara köpa varor där bilderna är unika och inte bara plockade på nätet, de rena bedrägerierna förekommer också. Jag har bara råkat ut för det en gång men det löste sig och jag fick pengarna tillbaka efter påtryckningar från de som ägde annonssidan.

Ett annat problem man kan få om man köper nya saker av privatpersoner är att det kan vara stöldgods och att man gör sig skyldig till bedrägeri. Ett bra sätt att försäkra sig mot det är att begära att få se inköpskvittot på varan.

Problemet med stöldgods aktualiserades i torsdas då en bil kontrollerades. Misstankar mot paret i bilen väcktes och ledde till husrannsakan varvid jakt- och fiskeutrustning för 100.000-tals kronor hittades. Föremålen var stulna vid olika butiksinbrott, bland annat i Svängsta:
Kikarsikten, kikare, värdefull fiskeutrustning, jaktkläder och en båtmotor är några av de föremål som tjuvarna har inriktat sig på. Några vapen har de dock inte kunnat komma åt.
Det som är oroväckande är att delar av godset legat ute till försäjning på olika säljsiter på nätet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar