Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 8 mars 2017

Noshörning tjuvskjuten på djurpark utanför Paris!


Natten mellan den 6:e och 7:e mars bröts sig några personer in på djurparken Thoiry Zoo i utkanten av Paris. De tog sig in till området med noshörningar* och sköt en 4 år gammal hane. Därefter sågade de av hans längsta hrn med en motorsåg. Innan de hann kapa även det kortare så blev de störda och avlägsnade sig rapporterar CNN.

Den illegala handeln** med noshörningshorn och elfenben är omfattande. Dagspriset på oprocessat noshörningshorn på den svarta marknaden är just nu en bit över 500.000 kr/kg. Det är i sydostasien efterfrågan finns. Mäktiga horn, och då framför allt de från noshörning tillsammans med betar från elefant, betraktas som mäktiga potensmedel. Lite synd att gubbarna inte provar viagra istället kan i alla fall jag tycka....

Den illegala marknadens sug efter betar och horn är så stor att det finns ligor som specialiserat sig på att stjäla sådana från museer och samlare. För nästan precis ett år sedan dömdes en engelsk liga för omfattande museistölder. Värdet på det ligan stulit uppskattas ligga mellan 17 och 57 miljoner pund, dvs ungefär 180 till 700 miljoner svenska kronor! Kanske minns ni att Naturhistoriska museet i Göteborg drabbades av ligan sommaren 2011 då hornet på en uppstoppad noshörning stals***.
___________________
*Djurparken har sydlig vit noshörning. Arten klassas som nästan hotad, jag har inte hittat några dagsaktuella siffror på populationsstorlek:
**Illegal handel med utrotningshotade djur och djurdelar är tillsammans med vapensmuggling, droghandel, trafficing, förfalskning och handel med stulen konst det som omsätter mest pengar på den svarta marknaden.
***Att hantera delar av djur som monterats förr i tiden är inte helt hälsosamt. En viktig ingrediens i de konserveringsvätskor som användes på den tiden (men som är förbjudna idag) var arsenik.... Så frågan är vad arsenikindränkt noshörningshorn gör för potensen? Dödligt kåt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar