Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 18 januari 2017

En uppsättning knivar...

Bark River Knives & Tools (BRKT) är ett litet amerikanskt företag som tillverkar knivar hantverksmässigt i egna lokaler på plats i USA. Lite som Karesuandokniven gör i sverige, dvs bra stål, bra material och relativt kort väg från tanke till produktion.

Jag har vid det här laget samlat på mig ett halvdussin BRKT. De är lite svåra eftersom allt de gör tillverkas i små serier vilket innebär att man kan kika på en intressant kniv ena månaden för att nästa månad upptäcka att den är slut och inte finns planerad för produktion igen på många år. De flesta av knivarna är i grunden relativt dåliga som täljknivar, men genom att de går att få extremt vassa så funkar de hyfsat till täljning trots allt...

Knivarna ovan är, från vänster till höger:

Bumble bee, en liten smidig kniv som funkar lika bra till korv som att plocka ut bröstbitarna på fågel. För att vara en BRKT så är den förhållandevis bra att tälja med men det hänger nog mest ihop med smidigheten. 

Classic Lite hunter, en lätt och smidig kniv med utpräglat jaktsyfte.

Jim Stewart custom #24, en kniv som ligger någon stans emellan jakt och bushcraft.

Bravo 1, en mycket bra bushcraftkniv som såklart även fungerar till jakt. 

Kalahari hunter, bland de bästa jaktknivar jag testat. Det skall bli mycket intressant att se hur den står sig mot den Fällkniven PHK som jag fick hem härom sistens. 

JX6 companion, en dedikerad flåkniv. Det är senaste tillskottet så jag har inte hunnit testa den men den ligger fint i handen. 

BRKTs svaghet tycker jag inte är själva knivarna utan deras slidor. De är välsydda i läder av hög kvalitet men i många fall uppfyller de inte alls de krav jag har på en knivslida vilket gör att jag antingen modifierar dem eller byter ut dem mot andra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar