Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 18 december 2016

Test: Silva X-trail

I snart 5 år har jag haft min pannlampa av märket Silva, modellen heter X-trail. På den tiden var det en av de bästa pannlamporna i sin prisklass. Jag skall nu återge mina erfarenheter efter att ha anvnänt den vis hundpromenader, vedhämtning och enstaka eftersök i snart 5 år...

Lampan består av ett lamphuvud, sladd till batteripack samt fästen för pannband, hjälm eller cykelstyre. Jag har bara använt den som pannlampa.

Lampan uppgevs hålla 145 lumen, vilket kan stämma med riktigt bra batterier. Vid praktisk användning tror jag inte man kommer upp i det ljuset eftersom det då krävs extremt fräscha riktgt bra batterier, så fort batterispänningen minskar det minsta så minskar även ljuset..... Det gör att man kan glömma i princip alla uppladdningsbara batterier. Kör man på högsta kapacitet, jag tror den har 4, kanske 5 olika effektlägen, så håller den inte ljuset mer än någon kvart. Kör man på de lägre effektlägena så blir ljuset sämre men lampan håller i gengäld många många timmar.


Jag gillar lampan. Den är liten, smidig, ger bra ljus och är lättanvänd. Spridningen av ljuset är bra, den ger tydligt och starkt sken frammåt samtidigt som den sprider ut ett svagar ljus åt sidorna så att man inte upplever den "tunnelkänsla" många andra pannlampor ger. Samtidigt har jag haft problem med den, och det är jag inte ensam om.... Mina problem består i:

  1. Det första problemet måste vara lampans höga krav på batterispänning. Bara engångsbatterier av bra kvalitet kan användas om man vill ha ut något så när prestanda av lampan.
  2. fästet mellan batteripack och lampsladd lossar emellanåt. Det gäller att placera batteripacket så att man absolut inte riskerar att dra i sladden, lättare sagt än gjort när man går eftersök i granplantering. Man blir lätt förvånad och frustrerad när lampan helt plötsligt slocknar när man är ute.... Det kan också bli farligt, för min del slocknade lampan mindre än 100 m från en gris jag gick efter...
  3. Glapp i batteripacket. Detta råkade jag ut för men förstod inte vad det var så jag skickade in lampan till silva. Den kom tillbaka med nytt batteripack. Nu har jag skaffat ett till som jag kan ha med i reserv när jag går eftersök.
  4. Glapp i lamphuvudet. Efter nästan 5 års användning la lampan av. Eller ja, den tändes emellanåt men slocknade så fort man började röra sig. Jag skickade åter in lampan och den kom snabbt tillbaka men nytt lamphuvud...
Skall man vara lite krass så är Silva X-trail en lovande lampa som har lite för mycket problem för att jag skall kunna rekommendera den. Däremot rekommenderar jag varmt att ni kika på övriga silvalampor för silvas kundservis är helt outstanding. Jag har blivit extremt väl bemött och mina problem har åtgärdats i princip med vändande post. 


Silva X-trail kostar 700-1000 kr beroende på inköpsställe. När jag införskaffade den låg den på runt 1000 kr, ser man till priset över tid verkar 6-700 vara ett ok pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar