Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 30 november 2016

Klimatförändring och ny kunskap om gammal jakt

I takt med att klimatet blir varmare så smälter glaciärerna runt om på vårt klot. I norge, i Oppland fylkeskommun närmare bestämt, så har man tagit detta på allvar och genomför systematiska arkeologiska inventeringar där glaciärerna smälter bort. Och man gör banbrytande fynd. Man kan säga att isen nu smält bort och befinner sig ungefär där den var i början av den folkvandringstida klimatkrisen, dvs isranden har gått tillbaka och befinner sig där den låg runt år 450 e.Kr. 1500 år av istillväxt har smält bort på mindre än ett århundrade! Orsakerna är tämligen uppenbara, vi har under denna period frigjort en stor andel av de långtidsbundna växthusgaserna.

Nåja, nog om problemen och över till det roliga. Fynden som görs i isens spår är makalösa. Det rör sig om infruset organiskt material som bevarats. Organiskt material är vi annars inte speciellt bortskämda med i skandinavisk arkeologi. Om vi snävar in oss till kategorin jakt så hittar man primärt tre kategorier av föremål:

  1. Bortskjutna pilar
  2. Kasserade pilbågar
  3. "scaring sticks" mer om dem sedan
Man hittar även en och annan kniv och ett och annat spjut men dessa är inte lika tydligt kopplade till jakt. 

Scaring sticks är pinnar på vilka tunna brädlappar är fastknutna. Funktionen liknar lapptyg, dvs man sätter ut pinnarna på rad och de fladdrande tunna brädlapparna skrämmer de djur man är ute efter och får dem att ändra riktning. I de flesta fall har man hittat enstaka, uppenbart borttappade, scaring sticks men härom sistens ramlade inventrarna på en hel bunt. Antagligen ihopsamlade efter jakt, eller kanske ett lager som precis skulle användas men som av någon anledning blivit kvar. 


De scaring sticks som hittats har alla varit från 450-570 e.Kr. Men om man ger sig ut och söker etnologiska paralleller så finner man dem från historisk tid på Grönland där eskimåer jagade vildren med hjälp av scaring sticks... Nedan en 1700-tals illustration av detta:

_______________
Bilderna är länkade från hemsidan secrets of the ice, undersida jakt, undersida scaring sticks

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar