Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 14 november 2016

Förvara skinn

Jag fick en fråga från en läsare. Frågan är nog av allmänt intresse så jag väljer att svara på den som en bloggpost istället för att svara på den i en tråd.

Läsaren har fått ärva ett fint exotiskt skinn, lejonskinn för att vara mer exakt. Frågan gällde mer specifikt hur skinnet bör förvaras när det inte är framme. Läsaren föreslog vacuumpackat eller i sopsäck med malkulor.

Vi förvarar våra skinn som inte ligger framme lufttätt men inte vacuumpackat. För att hålla bort mal brukar vi lägga i några bitar ceder eller rosenträ, dessa innehåller eteriska oljor som mal inte gillar. Även torkade lavendelblommor har en sådan effekt. Vi har haft mal i hustruns garnsamling, då drappade vi cederolja i vrårna på skåpen och sprayade* ihjäl malarna som drevs fram. 2 sprayningar per vecka i en månad fick bort malen från det aktuella rummet. Skinn som man misstänker ohyra i kan även frysas ner, jag skulle nog välja att frysa in och tina upp lejonskinnet innan jag lade det i en igentejpad plastsäck eller lufttät plastback med lock. Även monterade fåglar och däggdjur kan frysas in om det går ohyra i dem. Infrysningen dödar även ohyrans ägg. Man bör låta skinnen / montagen vara infrysta två veckor i en bra frys (minst -18) för att vara på säkra sidan.

Ett skinn mår för övrigt bäst av att ligga plant, nu vet jag att detta inte är möjligt i de flesta hem när skinnen skall magasineras men då är det bättre att rulla skinnen än att vika dem. Veck på skinn riskerar att skapa stora skador på sikt.

Äldre skinn och monterade djur behandlades med arsenik för att förhindra angrepp från ohyra, det gör att man skall hantera sådana saker lite försiktigt och vara noga att tvätta händerna efter hantering. En del skinn kan innehålla mycket höga arsenikhalter.

Jag har för övrigt skickat frågan vidare till en kompis som är allmänkonservator på ett museum, om hans svar skiljer sig från mitt så kompletterar jag med hans uppgifter. / han verifierade att jag beskrev det hela rätt. 
______________
*använde granngårdens insektsspray för stallutrymmen.

2 kommentarer: