Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 17 maj 2016

Same same but different (name)

  • Gen II Knv knivar är tillverkade av speciellt utvalt homogent 99Cr18MoV stål, det ger den extra styrkan för att klara även de svåraste utmaningarna
Så skriver Jaktkit på sin hemsida om sina senare knivar. Jag har diskuterat stålet tidigare men det finns nu anledning att ta upp det igen. Tidigare var jag väldigt tveksam till om det över huvud taget existerade men nu har det dykt upp lite ny intressant information i frågan som ger mig anledning att vända på den stenen ytterligare en gång.

Tidigare har man inte hittat några uppgifter om stålet 99Cr18MoV i några tillförlitliga oberoende källor, men nu har stålet lagts in i zknives interaktiva databas över stål vilket får ses som en verifikation på att det existerar. Såhär ser grafen över sammansättningen ut:
Intressantast är faktiskt texten om stålet:
99Cr18MoV(Ahonest Changjiang) - Approximate equivalent of the 440C steel. Developed by Jaktkit and Ahonest Changjiang in cooperation. Uses ESR technology and hot forging. This improves its work performance, especially toughness, and edge holding ability improves as well.
Det är alltså ett stål motsvarande 440C, intressant att det är utvecklat av jaktkit och det kinesiska stålföretaget Ahonest Changjiang. Det antyder att Jaktkit har stora resurser, det är inte vilka små skitföretag som helst som är med och utvecklar nya stålsorter. Det antyder ett företag med stort och djupt kunnande om metallurgi.*

Eller finns det en annan förklaring?

Eller kan det vara så att Jaktkit kör en fräckis, att Jaktkit sätter ett eget namn på ett befintligt stål från Ahonest Changjiang?

För skojs skull googlade jag lite på Ahonest Changjiang. Via alibaba hittade jag en sida där de presenterar lite produkter. Det som väckte mitt intresse var ett stål som de kallar 440C.
För skojs skull kan vi ju jämföra innehållet i de olika stålsorterna:
Vi kan alltså se att det stål Jaktkit kallar 99Cr18MoV ligger inom de marginaler** som anges för Ahonest Changjiangs 440C stål.

440C är ett bra stål. På 1990-talet kan man nog med fog hävda att det var ett av den tidens premiumstål. Idag har det ett lite oförtjänt rykte som snarare har att göra med att det inte är "inne" i knivnärdskretsar än att det skulle vara dåligt. Rätt framställt, bearbetat och värmebehandlat så är det fortfarande ett extremt dugligt knivstål.***

Om Jaktkit nu använder ett stål som ståltillverkaren kallar 440C, varför kan de inte låta det heta 440C i produktbeskrivningen istället för att krångla till det och införa ett nytt tämligen obegripligt stålbegrepp? Jag tror de hade gjort det väldigt mycket enklare för sig på det viset. För övrigt skulle Jaktkit tjäna mycket på att engagera någon som kan det där med public relations, nu sköts det av ägaren och han har en del kvar att lära sig vad det gäller sådana frågor även om det går bättre nu än för ett par år sedan.

Jag har för avsikt att någon gång framöver publicera en enkel översikt över ett 20-tal stålsorter som är bra att känna till.
_________________________
*Den som vill kan ju kontrollera jaktkits kunnande i några diskussionstrådar på nätet. Han brukar kalla sig svartfot. Kolla flashbackrobsoft ochswedish survivalist
**Här kan anämnas att Ahonest Changjiang inte anger halten av Ni och V på sin säljsida, men eftersom övriga ämnen är så identiska så är jag tämligen säker på att även dessa ligger väldigt nära.
***Det är inte för inte som ESEE valde 440C som stål i de rostfria varianterna av sina extremt dugliga överlevnadsknivar. Knivar som i vanliga fall tillverkas i kolstål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar