Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 16 maj 2016

Knv 3 - det anas missnöje i recensionerna

Jaktkit har under några år gått ut hårt med sina knivar. De har varit stenhårda på att knivarna är superjättebra och aldrig backat en mm i någon diskussion* vilket ibland har varit ganska absurt.

Jaktkit är förtjust i att länka till positiva recensioner på olika håll. Och visst får kniven en del positiva recensioner, men man kan vara lite misstänksam eftersom flera av de platser som ger höga "poäng". Som bloggrecensent eller youtuberecensent sitter man i en lite märklig sits. Man är beroende av att komma åt testmaterial och en del gör avkall på den "journalistiska ärligheten" för att få mer material att testa. Även en del tidskrifter lider av detta. Jag tycker tex att jakt&jägares recension av knv1 bar tydliga drag av att inte vilja skriva ett negativt ord om knv1, inte ens att den var en uppenbar kopia av F1.....

Kittad testade knv 3 för ett tag sedan. Man kan ana en viss besvikelse med kniven, slutraderna på recensionen lyder:
En av marknadens absolut mest prisvärda premiumknivar säger de själva på Jaktkit, men vi på Kittad för Jakt tycker att priset är aningen högt. Men det är så klart kydexslidan man betalar för också och då funkar det!
Kittad tycker, mellan raderna, att slidan är bättre än kniven.

I förra veckans avsnitt av jaktpodden recenserade David och Marcus tre hårdtestade** knivar, bland annat knv 3. De pratar länge om slidan, den är de uppenbarligen imponerade av och nöjda med. Kniven lämnar lite mer att önska, speciellt som eggen flisade sig vid testet. Något som varken den erkänt suveräna Fällkniven F1 inte gjorde. Inte heller den betydligt billigare Mora Bushcraft hade några sådana problem.
___________________
*googla knv och svartfot så hittar ni fram till intressanta trådar på flashback, robsoft och swedish survivalist
**de skar medvetet i brosk och bände i leder samt bankade på ryggen med hammare för att komma igenom bröstben etc. Dvs hårt men relevant jaktligt testande.

2 kommentarer:

 1. Deras knivar kan jag inte uttala mig om. Men deras kydexslida till Fällkniven kan jag bara säga en massa gott om. Mycket bättre än vad Fällkniven själva tillverkar.
  När det handlar om deras knivar är det ingen tvekan om att det rör sig om piratkopior av F1:an. Det kan också sägas att "svenskt militärhistoriskt biblioteks" överlevnadskniv är en kopia på F1:an

  SvaraRadera
 2. Fällknivens knivslidor känns djäkligt billiga, det håller jag definitivt med om. Läderslidorna är bra, men zytelslidorna drar ner helhetsintrycket. Det finns dock vissa fördelar med zytellslidorna, inte minst för jägare. Du hittar ingen slida på marknaden som är lika lätt att göra rent invändigt. Man spolar busenkelt igenom den med vatten direkt under kranen. Fällkniven hade för övrigt kydexslidor under en kort period, jag vet faktiskt inte varför de slutade med det.

  De prylar SMB säljer känns ju som rent geshäft. De tar rent hutlösa priser för tveksam kvalitet som säljs med stora fina ord. Hade de varit seriösa i sin försäljning så hade de såklart tagit fram en specialversion av F1 tillsammans med Fällknivne, men det är klart då hade de inte haft 400% marginal på priset....

  Hur som helst. Jag tänker på sikt skriva något om det där med att så många premiumknivar levereras med undermåliga slidor. Ungefär som att sälja en ny BMW med regummerade däck.

  SvaraRadera