Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 10 maj 2016

Jaktbutiker - går marknaden upp eller ner?

Jag har tidigare varit inne på att jaktbranschen i Sverige håller på att stöpas om. Affärerna organiserar sig i kedjor för att bli starkare. Interjakt har idag 24 anslutna butiker i sverige och tre i norge, Jaktia har 33 butiker och jaguargruppen sju. XXL har 19, men är som ni ju vet snarare fritidsvaruhus med jaktavdelning (dock utan begagnatsortiment av vapen). Sedan finns det extremt många små butiker spridda över landet, vissa har bara butik, andra har bara internetförsäljning medan de allra flesta har bådeock. Bilden är i alla fall tillräckligt psridd för att investerre skall börja betrakta branchen som en möjlig framtida vinstmaskin. Samtidigt är det en hård bransch med stor utslagning, i detta nu pågår konkursutförsäljningen av kvarvarande varulager från Jaktia Karlskrona.

Jag försökte göra mig en bild av branschen genom att sammanställa konkurser under de senaste åren. Listan är antagligen inte fullständig*, där kan saknas något och där är alltid lite tveksamt kring vilket år som skall anges. Det år då bolaget begärdes i konkurs eller det år då konkursen avslutades. Hur som helst, jag tycker att det är en intressant lista som antyder att det är en bransch som hårdnar. Har man fel pris, fel servicenivå eller helt enkelt missat tåget så är det svårt. Sedan har polisens utdragna handläggningstider föst ett par av handlarna över konkursens brant.

Kanske kan man av listan utläsa att klimatet hårdnat än mer de senaste åren. Å andra sidan har jag inte den blekaste aning om hur stor utslagning man skall ha för att det skall vara en "normal" situation, Samtidigt skall man vara medveten om att kundkretsen växer rejält just nu, det utbildas många nya jägre och jakt är "inne". Eventuellt kan det vra så att jaktbranschen för ögonblicket befinner sig på topp för att inom ett par år åter dala, inte minst som begagnatmarknaden kommer att ättas av alla de som säljer sina vapen och sin utrustning efter att ha gått marklösa i 5-6 år efter jägarexamen.

2010:
Wirzens vapen

2011:
Gepard vapen
Vapencentralen

2012:
Länna jakt & fiske
Jakt & Fritid i Älmhult
Nybro Jakt & fiske
Hillmans vapen

2013:
Jaktmarken i väst
Jaktia i Arlöv
Dennis jakt & vapen
AT outdoor

2014:
Svensk Jaktservice
Jaktservice i Sandviken
Fiske och vildmarksbutiken i täby
Team Sportia Luleå (tidigare Jakt & Sport)

2015:
Vilta
Rekord Jakt & Fiske i Norrbotten AB
Höglandets jakt & vapen
Jakt & fritidsbutikn i Byske

2016:
Småländska vapen
Jaktia Karlskrona / Hasslös Jakt
Interjakt i Lillänge (samma som Interjakt Östersund)
______________________
*Jag har bara tagit upp företag där jag hittat någon form av bekräftelse på att en konkurs ägt rum. Det finns ytterligare en mängd företag som kan ha sålts innan de gick i KK eller avvecklats innan situationen blev akut. De är också intressanta men svårare att komma åt.
______________________
Jag tackar forumvännerna på jaktsnack för många bra tips när jag sammanställde listan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar