Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 7 april 2016

Skall könet avgöra vem som får jaga var?

Med bara en månad kvar till jaktmässan Göteborg game fair på Tjolöholm i Kungsbacka utanför Göteborg så dyker Tjolöholm upp i det mediala nyhetsflödet på ett inte odelat positivt sätt.

När Ragnhild Hansson började undersöka möjligheten att få jaga på de kommunägda markerna kring Tjolöholms slott fick hon nekande besked. Inget konstigt med det egentligen, är ett jaktlag fullt så är det. Men i detta fall var argumentet ett helt annat. Ragnhild nekades på grund av att hon är kvinna.

Jaktlaget som arrenderar marken är Royal Bachelors Club i Göteborg. Och RBC är, som namnet antyder, en strikt herrklubb av engelskt snitt. Jag ser inga konstigheter i att en herrklubb arrenderar jaktmark, däremot tycker jag att det är konstigt av kommunen att arrendera ut jaktmark till en klubb som inte är jämlik. Kommuner bör värna demokrati, jämlikhet och ett antal andra grundläggande värderingar i varje upphandling. Men det tycker inte moderata kommunalrådet Hans Forsberg. Han tror på renodlad marknadsliberalism där det enda som räknas är vem som lägger högsta anbudet:
– Jag är för fri konkurrens. Den som lägger högst anbud får arrendet. Punkt.
Detta innebär att om die Herman Göring Mahnmal Jagdt Assoziation (som bara välkomnar aktiva nazister) skulle lägga högsta budet så skulle de få jakträtten. Nej, det systemet är inte bra. Sedan infinner sig frågan om kommuninvånarnas intressen gynnas bäst genom att arrendera ut jaktmarken till högstbjudande eller om kommunens invånare skall prioriteras? Personligen vet jag vad jag tycker, och min åsikt är i linje med den jag har om fjälljakten. För jakt på statens mark i fjällen så skall svenska medborgare prioriteras i egenskap av "delägare". Nedskalat på kommunal nivå så innebär det att kommunens invånare skall gynnas eller prioriteras som jägare på kommunens mark i egenskap av "delägare" i kommunen.

Nedan en intervju med Ragnhild från SR P4 Halland:

Och en intervju med Tjolöholms VD:

Sett till den svenska jakten i stort så ökar andelen kvinnliga jägare sakta men säkert. I det perspektivet förefaller upphandlingen av jakträtten runt Tjolöholm märklig och bakåtsträvande.

2 kommentarer:

  1. Det finns ju kvinnliga jaktklubbar/jaktlag. Skall inte de få arrendera från kommuner? Skall kommuner sätta upp politiska kommissariat som avgör vilka föreningar som inte är politiskt korrekta även om de är fullt lagliga? Och skall då exvis Miljöpartistiska jaktsällskapet inte få hyra jaktarrenden eftersom man måste vara miljöpartist för att vara medlem. Min slutsats är att offentlig mark skall hyras ut till de som har laglig rätt att hyra marken och som betalar mest.
    Men i Sverige har vi bara yttrande- och åsiktsfrihet för de som håller sig inom den kulturmarxistiska åsiktskorridoren, så vad vet jag ??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Offentlig verksamhet bör värna de värden som är viktiga i det svenska samhället. Det finns en stor politisk enighet om att jämlikhet är ett av dessa värden. Att då lägga in jämlikhet som ett grundläggande krav i en upphandling av jakt på offentligt ägd mark ser inte jag som några som helst konstigheter. Och det har inget som helst med kulturmarxistiska åsiktskorridorer att göra. Det har inget som helst med feminism att göra, det är en enkel fråga om jämlikhet.

      Om det hade varit en damklubb istället för en herrklubb som arrenderat kommunens mark hade det varit lika illa.

      En miljöpartistisk jaktgrupp hade inte varit några problem medan AFAs jaktsektion hade varit det, den ena grupperingen är demokratisk den andra odemokratisk. Även det enkla grundläggande krav relevanta för ett modern samhälle att lägga in i en upphandling.

      Sedan skall såklart den som arrenderar jakträtten ha en stabil ekonomi etc, men det finns det ju rutiner för att tillse redan nu.

      Radera