Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 6 april 2016

Varumärkestvist om sagorustning...

Mithril.

För 30 år sedan var vi få som kände till detta material eftersom man fick läsa obskyra fantasyböcker för att förstå vad det var. Dessutom var det böcker som var mycket märkligt översatta.

JRR Tolkien låg bakom böckerna om Midgård, med alver, dvärgar, orker, troll och hobbitar. Hans magnum opus, trilogin om härskarringen, översattes först av Åke Ohlmarks. En mycket märklig översättning där översättaren valde en högstämd 1800-tals aktig språkdräkt som var synnerligen influerad av fornnordiska sagor. Jag tycker att den översättningen är näst intill oläsbar. Då tyckte jag redan som 15 åring att det var lättare att läsa böckerna på engelska. Nu finns det som väl var en ny, modern och mycet bra översättning.

Hur som helst. I Tolkiens böcker dyker den fantastiskt starka metallen mithril upp. Minns jag rätt förekommer den bara i rustningsdetaljer som ringbrynjor och liknande och aldrig i eggvapen. Antagligen är den stark och seg men svår att få vass. Under 2000-talet, tack vare Peter Jacksons filmatieringar av böckerna, har begreppet mithril blivit allmängods.

Men mithril är inte bara ett fiktivt begrepp i litteratur och fantasysvängen*. Det är ett varumärke som ägs av Saul Zaentz Company. 

Saul Zeantz company??? 

Tänker nu någon. Vad fan är det? 

Jo det är ett filmbolag som för länge länge sedan köpte en massa Tolkienrelaterade rättigheter och gjorde den första Sagan om ringen filmen från 1970-talet.... Under deras Middle earth enterprises (tidigare Tolkien enterprises) ligger varumärket mithril som producerar bland annat tennfigurer
Men mithril är även en rustning, ett skydd för hundar som tillverkas av ett svenskt företag
Detta kan bara leda till en sak:
VARUMÄRKESTVIST!
Så självklart överklagade Saul Zaentz Company skyddsvästens namn till patent och registreringsverket. Men det hade de inget för, Gefle Dagblad redogör för förloppet:
Mithril är en fiktiv metall i J.R.R. Tolkiens sagovärld, mycket lätt att bära men samtidigt mycket hård. Namnet registrerades och Patent- och registreringsverket såg inget konstigt med namnet. Men så hörde det stora bolaget i USA av sig; The Saul Zaentz Company ansåg att de ägde varumärket "MITHRIL" och att deras upphovsrätt härmed kränkts. Men det gjorde inte Patent- och Registreringsverket. De ansåg att Joni Roponens hundväst fanns i en helt annan varugrupp och att det inte förelåg nån "förväxlingsbarhet" mellan den amerikanska och den svenska produkten. Överklagan fick därmed avslag i dagarna.
Egentligen är det inte så konstigt för när man söker fram vad Saul Zaenetz Company har resgistrerat mithril för så dyker följande produktkategorier upp:
Aprons; Blouses; Costumes for use in role-playing games; Dresses; Footwear; Halloween costumes; Headwear; Infant wear; Jackets; Pajamas; Pants; Scarves; Shirts; Skirts; Socks; Sweatshirts; T-shirts; Ties; Vests
Hur som helst, Joni Roponen vann första ronden kring varumärket mithril, ett smått genialt namn på en skyddsväst för hundar. Jag hoppas att kampen är över nu och att Joni får lugn och ro att fokusera på sina produkter istället för juridiska holmgångar.
______________________
*alltså hela fantasysvängen inklusive rollspel, figurspel, lajv etc. 

2 kommentarer:

 1. Off topic,

  Hej. En av dina trogna läsare som kommenterar, är dock ytterst sparsmakad med kommentarer.

  Anledning till varför jag mejlar dig är dina kunskaper inom vindkraftverk. Min far har en släktgård utanför Mölnlycke och enligt vindkartan ser det bra ut på årsbasis (>100m/s). Men enligt Härryda kommun är fastigheten ett olämpligt område för vindkraftverk. Tyvärr är området nog endast tillräckligt stort för en enda snurra. Detta kanske gör att det är orimligt att ens försöka.
  Men, om man skulle vilja ta detta vidare för att se om det finns någon aktör (eller ska man vara sin egen aktör/projektör/byggare?) som skulle vilja titta på och kanske fullfölja ett liknande projekt. Vart bör man vända sig i första hand?

  Väl mött
  Daniel

  SvaraRadera
 2. Daniel, du har frågor till mig. Jag valde att inte publicera din kommentar eftersom det var helt OT men skriv en kommentar till. Denna gång med kontaktuppgifter (e-post eller telefonnummer) så återkommer jag med ett svar.

  SvaraRadera