Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 2 mars 2016

Tollare skjuten på åtel - misstogs för räv

Igår dök en artikel i aftonblandet upp i mitt FB flöde. Det handlade om den tragiska händelse där en tollare (nova scotia duck tolling retriever) rymde  från sitt hem på kvällen och vid 1 tiden på natten dök upp på en rävåtel där han sköts. Det är en mycket tragisk händelse för alla inblandade, dock särskilt familjen. Jägaren ringde upp familjen på morgonen då han på FB sett en efterlysning.

Familjen polisanmälde jägaren. Och det är på sitt sätt korrekt. Som jägare skall man veta vad man riktar sitt vapen mot och vad man sköter. Det är vår skyldighet, det är vår plikt. Samtidigt kan man inte föreställa sig att en rävliknande hund skall dyka upp på åteln mitt i natten. Och familjen har faktiskt strikt uppsiktsplikt över sin hund nu när löshundsjakten är över, så det juridiska läget är inte helt glasklart som jag ser det.

Tollaren är en rödbrun hund. Såhär beskrivs den av SKK:
Storlek och utseende
Tollaren är den minsta av retrieverraserna. Mankhöjd för hanar är 48–51 cm och tikar 45–48 cm. Den väger vanligen 17–23 kg. Rasen är röd till färgen och vita tecken är önskvärda på huvudet (bläs), bröst, tassar och svanstipp, men det förekommer hundar som helt saknar vita tecken. Övertecknade hundar, det vill säga hundar med för stora vita fält eller vita tecken på till exempel rygg eller nacke, eller felfärgade hundar, beige-grå, bruna eller hundar med svarta inslag i pälsen, är inte korrekt enligt rasstandarden.
 En i huvudsak röd hund. Med smärre vita partier på bröstet. Vikt runt 20 kg. Rödrävens mankhöjd är 35 - 40 cm, vikten sällan över 10 kg men i vinterpäls ger de ett rejält intryck. Undersidan är vit, öronen uppstående. Storleksmässigt och färgmässigt så förstår jag att man kan ta fel på räv och tollare om natten vid en åtel. Särskilt om man är inställd på att en räv skall dyka upp.

Att det är lätt att ta fel på räv och tollare vittnar min granne om. Han har nu sin tredje och fjärde tollare och tävlar på elitnivå och är aktiv i SSRK. Han har sett i stort sett alla nordens bättre tollare in action, han har till och med dömt flera av dem. Ändå berättade han för ett par år sedan för mig hur han sett sin hund ute på gärdet på kvällen. Han rusade ut på altanen för att kalla in hunden, den reagerade genom att ränna till skogs. Grannen blev fly förbannad men kom av sig när han såg hunn sitta vid hans vänstra fot på terassen. För när han kallade vaknade hunden och kom ut och satte sig där han skulle. Räven däremot, den drog till skogs. Så till och med för extremt tollarvana människor kan det vara svårt att se skillnad när man förväntar sig att se något speciellt. För grannens del förväntade han sig en hund medan åteljägaren förväntade sig räv. Båda tog fel på tollare och rödräv.
__________________
Härom året sköts en golden retriever i en liknande situation, detta var nog värre för ägaren eftersom ägarna såg det hända. En stövare misstogs för mård och sköts även den på en åtel härom året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar