Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 1 mars 2016

Nio jaktböcker till biblioteket

Den senaste tiden har mitt bibliotek berikats med inte mindre än nio jaktrelevanta böcker. Jag läser hellre faktaböcker än jaktskildringar. Undantaget är riktigt gamla eller exotiska (gärna arktiska) jaktskildringar, de tycker jag om. 
Dagens bokreakap var "älgen" och "däggdjur i svensk folklig tradition". Rolf Svenssons älgskildringar har vi alla sett i svensk jakt. Här är hans samlade älgerfarenheter placerade tillsammans mellan hårda pärmar. Ett måste i varje jägarhylla skulle jag säga. Den andra boken är mer för specialintresserade, dit jag räknar mig. Boken innehåller kulturhistoria och språkliga fenomen kopplade till våra däggdjur. 
Strax innan jul kom ett provtryck av Tobias Hassels nya bok. Den är också ett måste för alla som har mer än ett medelmåttigt intresse för vapen. Boken ger en ökad förståelse för olika vapens svagheter och styrkor ur ett säkerhetsperspektiv. 
De sex sista böckerna är loppisfynd och kostade typ 10kr per styck. De två pärlorna i denna samling var den om trofeer (inklusive beskrivning av hur man gör egna vettar) samt den om uppfödning av fågel. Två mycket lärorika böcker som gärna finge komma i nytryck. 

1 kommentar:

  1. Skall skaffa någon av ovanstående. Läste nyligen en bok tryckt 1925 och skriven av Bertel Gripenberg, en finlandssvensk författare. Boken "på Dianas stigar" handlar huvudsakligen om fågel- och harjakt i ett nu svunnet landskap. Tycker boken är fantastiskt! Googla honom då han var en intressant man i flera avseenden.

    SvaraRadera