Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 4 mars 2016

Grisarna börjar gå ut på gärdena

Här har vinterna halvt om halvt bitit sig kvar. Det är fortfarande tjäle i backen men i sydsluttningar börjar det släppa så smått och fina dagar börjar det bli måddigt i ytskiktet. Detta gör att grisarna börjat söka sig ut på gärdena lite smått och det finns all anledning att brja fundera över hur man skall lägga upp skyddsjakten på utvalda gärden. Att skydda allt är uteslutet, vi får helt enkelt koncentrera oss på de marker som är "viktigast".

De senaste dygnen har inneburit ett par mm snö på natten, snö som smält bort dagtid. Men tillräckligt för att man skall hinna spana av och få ett intryck av var grisarna går som mest. Sedan rör det sig uppe i skogen med. Men det verkar bara vara ensamma vuxna grisar alternativt små grupper på max ett par tre djur.

Nu har vi bara haft begränsade skador tidigare år, men vi har utan tvekan en vildsvinnstam på kraftigt uppgående i mina trakter. Det ställer krav på hur vi skall förvalta den och hur vi skall sköta skyddsjakt. Hur som helst. Dags att börja vakta gärdena så smått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar