Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 20 mars 2016

SMBs brandade kinaknivar

SMB, Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek, ger ut mängde av bra militaria. Via bokklubben Pennan & Svärdet säljs såväl filmer som böcker och en del utrustning. Just utrustningen har jag blivit lite nyfiken på. En av deras första knivar kallades "den utlimata överlevnadskniven" och marknadsfördes bland annat med Lars Fäldts namn. Vilket borde borga för god kvalitet. Jag har inte sett den på riktigt men med tanke på att stålet var 7Cr17MoV, vilket motsvarar 440A, så kan man bli lite skeptiskt till om det är en superkniv. Kniiven är för övrigt lånat drag av Fällknivens A1, tillräckligt stora drag för att Fällknivensamlare skall köpa den för att fylla ut samlingens kopiedel:
överst SMB nedan A1

Kikar man på SMBs hemsida så hittar man snabbt fram till mobförrådet, SMBs prylsida. Där hittar man följande information:
Mobförrådet är en del av den militära upplevelseklubben Pennan & Svärdet och leds av mig, Ingvar Gustafsson. Jag var tidigare chef för Jämtlands fältjägarregemente (I 5) och överste 1. Som officer förstår jag vikten av att ha utrustning som är både duglig och ändamålsenlig. Idén bakom mobförrådet tillkom när jag insåg att det är brist på bra och korrekta utrustningsdetaljer på den civila marknaden.
Att idag få tag i militärt överskott när det kommer till de klassiska utrustningsdetaljerna som funnits i försvarsmakten är svårt. Många ikoniska utrustningsdetaljer har varit eftertraktade länge, och tillverkas inte längre. Detta ville jag råda bot på. Militär utrustning är oftast bättre än civila motsvarigheter, de fyller såväl form som funktion, och är tillverkade för att överleva generationer av värnpliktiga. Att så är fallet vet jag själv från min tid som regementschef – det var mer än en persedelpåse som försvann på oklara vägar, om vi säger så.
Vidare:
När jag var regementschef skulle jag inte tillåtit att mina soldater gick med dålig utrustning, precis på samma vis skulle jag inte tillåta att medlemmarna i Pennan & Svärdet får tillgång till dålig utrustning. Därför ser jag till att enbart det bästa finns tillgängligt i mobförrådet – kvalitén ska vara minst den samma som i det militära, om inte bättre. I de fall original inte finns att tillgå ordnar vi ritningar, studerar och fotograferar original på museum, skickar materialprov till laboratorium för att få korrekt material och prövar produkterna själv. Godkänt på en civil marknad är inte godkänt för oss – det ska vara fältmässigt utformat!
Det låter ju fint. Men varför välja en stålkvalitet motsvarande 440A när överlevnadsknivarna från Fällkniven, som är framtagna på militär specifikation, byggs kring laminerat Vg10? Det självklara svaret är att hålla nere produktionskostnaden. Antagligen säljs prylarna inte till aktiva brukare utan av MÖPar som samlar på sig fräcka grejer utan att ha full koll på kvaliteten. De som faktiskt är ute efter kvalitet går direkt på kända märken snarare än SMBs kinesiska produktion.

Vi kan kika på ett par exempel till:


Coolt, en commandokniv.

Tillverkad i 440B? tillåt mig vara skeptisk. Men låt oss kika vidare på vad man säljer på SMB. Jag googlar lite och ramlar på paracordkniven... Låter ju coolt. Läser på hemsidan:
Kniven är gjuten i ett helt solitt stycke stål. Detta gör kniven oerhört styv och den saknar helt de svaga punkter som en traditionell kniv har med limmade handtag som kan gå sönder. Kniven är tillverkad i rostfritt stål av den höga stålstandarden 440B och är lackerad i svart antireflexiv färg.
Men för höge Farao, stålkvaliteten 440B gjuter man inte! Det är ett stål som man skär ut bladen ur och sedan slipar upp. Det finns i dagsläget inga eller i vart fall väldigt få gjutna knivar på marknaden. Det är valsat stål som gäller. Det ger högre hållfasthet.
Kniven ser ut som ovan. Påfallande lik en lätt modifierad och förenklad kinakopia* på en klassisk Strider WB:
Men Strider WB gick lös på över 300 USD (dvs ungefär 2500 kr) och var tillverkad i ett riktigt bra stål, CPM-S30V, och definitivt inte gjuten.

Hur som helst. Jag tycker att det är riktigt dåligt av ett så seriöst företag som SMB att prångla ut skräp på marknaden. Hade deras "mobförråd" varit seriöst och följt vad de utlovar, så skulle de snarare snacka ihop sig med Fällkniven och beställa en specialuppmärkt upplaga av den vid det här laget klassiska F1.

En F1 med SMBs logga är ju en riktig kniv med ett stort bruksvärde, och hade kanske på sikt blivit ett samlarföremål!

Tänk om och gör rätt i fortsättningen SMB! Att branda designstöld made in China är rent löjeväckande!
_________________
Tack för hjälpen knivvänner i "knivsamlaren" samt Nicklas som ligger bakom Laddstationer för själen.  Nicklas kommentar är fö rövrigt:
Ett tips till SMB att rädda sig ur den här soppan är att skriva en bok om "Flygvapnets överlevnadskniv - historien om F1". Där tar de upp Fällknivens historia som företag, bilder från utprovningen av knivar inför upphandlingen, rapporten som bilaga på slutet och bilder på ALLA knivmodeller de gjort osv. Tillsammans med boken följer en specialgjord WM1 eller F1 (välj vilken när du köper boken).
Jämför med den bok MORA gjorde inför något jubileum. Det fanns en specialutgåva där en liten Morakniv följde med.
Kombinera det med boken om Norrlandsflyg, så har ni vad jag menar.
Boken kommer attrahera samlare, MÖP, folk som gillar industrihistoria osv. Alla
Jämför med den bok MORA gjorde inför något jubileum. Det fanns en specialutgåva där en liten Morakniv följde med.Kombinera det med boken om Norrlandsflyg, så har ni vad jag menar.Boken kommer attrahera samlare, MÖP, folk som gillar industrihistoria osv. Alla
_________________
*Det skulle kunna vara Linton Cutlery ltd som ligger bakom SMBs Striderkopia.
_________________
Kan tillägga att jag fått mycket positiv respons för detta inlägg på såväl FB som olika forum. Tycker att missnöjet med SMBs utrustning snart borde märkas för dem.

8 kommentarer:

  1. Superbra när du tar upp detta. Inte bara visar du att prylarna är falskt marknadsförda., När en överste av första graden skriver som ovan det näst intill skandal. Det är extra viktigt att det torgförs då SMB som började så bra utvecklats till en månglarklubb av låg rang!... Vill påpeka att detta inträffade för kanske mer än 15 år sedan. Gick förstås ur SMB redan då efter att under flera år (från starten tror jag) glatt mig åt många trevliga läsupplevelser. Gick nu in på P%S hemsida och hittade ingen info om P&S historia. Inte ett ord..... Symptomatiskt för en förening där någon lömskt tagit över och vill dölja "ägandet och drivkraften" för medlemmarna.....

    SvaraRadera
  2. Deras "äkta" repliker av bajoneter och knivar är inte att leka med. Kostar en förmögenhet. Man kan spara många hundralappar (ibland tusenlappen) om man går till en vanlig militär överskottsförsäljning och köper orginalet.

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet! Köpte en del saker inklusive en kniv som påminde om en morakniv innan jag hoppade av efter medlem i 15 år, allt jag köpt därigenom visade sig vara av dålig kvalitet.

    SvaraRadera
  4. "Men för höge Farao, stålkvaliteten 440B gjuter man inte! Det är ett stål som man skär ut bladen ur och sedan slipar upp. Det finns i dagsläget inga eller i vart fall väldigt få gjutna knivar på marknaden. Det är valsat stål som gäller. Det ger högre hållfasthet."

    Hur tror du stålet blev till ett ämne de skär ut ifrån ? Jo de gjuter det i formar som valsas å vidar bearbetas till ett "band" som de sedan skär ut ifrån.
    Så lite rätt har de allt att det gjuts ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedan finns det tydligen någon spyderco som faktiskt har gjutet blad har jag hört. Har inte orkat följa upp det men i princip så har man inte gjutit sina knivar sedan bronsåldern. Också på film då, som orcherna i Sarumans verkstäder.

      Sedan kan man diskutera om tex stränggjutning är gjutning i egentlig mening eftersom valsningen tar vid innan materialet ens stelant. Det förefaller snarare vara en form av kontrollerad avtappning.

      Radera
    2. å vissa sprayar ut stålet i Osprey .

      Radera
  5. Nu tycker jag att det är dåligt av SMB att marknadsföra dåliga knivar på detta sättet och skulle aldrig för min dag sätta min tilltro till kinaskräp om jag var ute i skogen.
    MEN vad gälle designstölder och liknande så kanske man inte skall skrika för högt.
    Jmf till exempel Fällkniven med vissa Cold Steel-knivar så ser man genast designmässiga likheter. Nu suger Cold Steel i min bok också men jag tror att det knycks friskt i knivvärlden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt i att F1 har stora likheter med Cold Steel Master Hunter, men samtidigt är skillnaderna så stora att jag snarare skulle kalla det för inspiration/vidareutveckling än stöld. Då ligger jaktkits knv1, 2 & 3 närmare F1 i utseende än vad F1 liknar Master Hunter.

      Radera