Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 18 mars 2016

Engelsons eftersökslampa

Det finns gott om eftersökslampor på marknaden. Eftersökslampor säljs i parti och minut nu för tiden, och man kan undra om det finns eftersöksjägare nog för att motsvara mängden sålda lampor. Men det kanske är fel sätt att betrakta dem. Man kanske skall se eftersökslamporna som effektiva EDC* lampor. De är relativt små, i de flesta fall 13-14 cm långa. De väger inte så värst mycket och får lätt plats i jackfickan. Utvecklingen har varit extrem de senaste åren och priserna sjunker snabbt.

Igår ramlade jag på en eftersökslampa som kittlade min nyfikenhet. Jag hade vägen förbi Engelson i Falkenberg mellan en GIS-fortbildning jag varit på och ett föredrag jag skulle hålla på kvällen. Kikade in, inte för att jag egentligen var i behov av något utan för att hade lite tid att fördriva. Såg att de sålde en eftersökslampa för 199 kr vilket är väldigt billigt. Inte ens de helt nätbaserade butikerna som bara säljer gråimporterad omärkta kinesiska eftersökslampor kommer i närheten av det priset.
Det första man skall tänka på när man kikar på lampor är att inte lita på lumenangivelsen. Den stämmer i princip aldrig. I bästa fall skiljer det sig max 10% och då är det oftast lite dyrare lampor från kända märken men nonamelampor och brandade lampor skall man inte tro ett ögonblick på vad det står. 300 lumen skall altså betraktas som det absolut högsta denna lampa kan ge i ljusväg men sannolikt ligger den avsevärt lägre. Eftersom jag har flera andra eftersökslampor så köpte jag inte denna lampa primärt för just eftersök utan mer av nyfikenhet. Öppnar man lådan ser man att den är välfylld.
Lampan levereras med en handlovsrem, en extra sladdförsedd brytare, montage, batteri och batteriladdare. Batteriet är av typen 18650, vilket betyder att ett korrekt batteri av denna typ skall vara 18 mm i diameter och 65,0 mm långt. Ytterst få sådana batterier ligger inom dessa värden, avvikelserna är ofta +/-10%. Dessa batterier är på 3,7 V och återfinns ofta seriekopplade i datorer och andra tekniska prylar i behov av batterier med hög prestanda. Just det batteri som levereras tillsammans med Engelsons eftersökslampa påstås leverera 2400 mAH. Denna typ av batterier uppfyller i princip aldrig vad som påstås på dem. De har i princip alltid betydligt sämre prestanda vilket är en anledning i sig att köpa ett par extra batterier när man hittar dem, för de är inte så vanliga ute i butikerna även om tex Clas Ohlsson börjat sälja. Det montage som levereras med lampan verkar bra. Det består av två delar, en del som skruvas på bössan och har en weaverliknande skena och en del som liknar en vanlig 1" kikarsiktesring som sätts på lampan. Egentligen föredrar jag att ha lampan monterad på kikarsiktet när jag går eftersök, det ger ingen träfflägesförändring men på korta håll spelar den små förändringar en pipmonterad lampa ger ingen större roll. Värre är det m någon skulle få för sig att tex skyddsjaga vildsvin med pipmonterad lampa, dels är det i de flesta situationer olagligt och dels ger pipmontaget träfflägesförändringar som kan resultera i obehagliga skadeskjutningar. Kikar man närmare på det som finns med i lådan så finner man på brytarsladden den enda märkning jag kunnat hitta. Där står det MINGGUANG, vilket leder oss till östra Kina. Möjligen kan det röra sig om Zhejiang Mingguang Optoelectronics Technology Co., Ltd (MEGAOPTO) som sysslar med just LED lampor. Men det spelar ingen större roll.
Själva lampan är som så ofta när det gäller denna typ av lampor rejäl och i svartlackad aluminium. Gängningen är bra och där sitter rejäla packningar så jag tror den tål en hel del väta. Lampan är lite drygt 13 cm lång och ungevär 1" i midjan. Kort sagt en normalstor, normaltung eftersökslampa som ger ett gediget intryck.

Vi kan jämföra med några andra eftersökslampor som jag har:

GENZO XO-2, uppges ligga på 150 lumen. Denna lampa är klart starkare än Engelsonlampan och har en betydligt snävare ljuskägla. Kostade 795 kr när den fanns i butik men Hylte Lantmän sålde ut den vintern 2015. Levererades med 18650 batteri och laddare.

UZI first responder, är en aningen mindre eftersökslampa som drivs med två RCR123A istället för ett 18650 batteri. Lampan uppges ligga på 110 lumen. Även denna lampa är starkare än Engelsonlampan och har en snävare ljuskägla. Har ett rek utpris på ca 50 USD dem hittas ofta betydligt billgare på tex Ebay.

Vildsvinsbutiken nonamelampa med grönt ljus. En lampa med grönt ljus som uppges ligga på 300 lumen. Jag upplever den som den svagaste lampan av de jag testat. Men det är svårt att jämföra grönt ljus med vitt ljus för mina ögon. Ligger på 795 kr.  Levereras med 18650 batteri och laddare.

I jämförelse med dessa lampor ger Engelsonlampan det absolut bredaste ljusflödet även om det inte når så långt som de övriga. Vid eftersö tror jag att Engelsonlampan kommer att bli väldit bra som grundljus från bössan, en komplettering till pannlampan. När det börjar närma sig skottläge så bör man nog ha ytterligare en lampa med starkare och mer koncentrerat ljus. Men att ha två lampor på bössan är inget problem med tanke på att den är små och inte så tunga. Antagligen kommer jag att ha den ena monterad under pipan och den andra uppe på kikarsiktet.

Som EDC* tror jag att den kommer att bli väldigt bra, eftersom mitt främsta användningsområde är ljus när jag går ut med hundarna nattetid eller hämtar ved är ett brett ljusflöde at föredra framför ett koncentrerat. Engelsonlampan har den utan tvekan till synes tillförlitligaste batteriladdaren. Engelsonlampan är den utan jämförelse mest prisvärda lampan av de lågbudgetlampor jag testat. Men den har en bit kvar till lampor som led-lenser och surefire, men även olight. Något annat kan man dock inte förvänta sig för 199 kr. Men med Engelsons lampa för 199 kr så finns det ingen anledning att köpa en marginellt bättre men 3-4 gånger dyrare lampa från någon annan nätbutik. Vill man kapa priset ytterligare får man beställa direkt från Kina på egen hand, där finns det gott om liknande lampor för 12-16 USD ink frakt, men med en leveranstid på 6-8 veckor. De lamporna har då makalösa lumental på 1000-3000, om de i praktiken levererar ens 10% av detta får man vara glad. .
____________
*EDC= every day carry

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar