Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 21 mars 2016

Prylsporten jakt

Jakt är idag en prylsport. Det finns i princip en nischad pryl för varje jakt och för varje delmoment. Mycket underlättar och är bra, annat låter bra men blir bara liggande. Samtidigt är prylarna en del av det som håller igång branschen, som finansierar utgivningen av bra jakttidningar trots att pappersupplagorna i de flesta fall viker år efter år medan läsarna söker sig till nätet.

Det finns ett par hundra jaktbutiker, bara Jaktiakedjan har 32 butiker, Interjakt har 24 butiker, Jaguargruppen har 7 butiker och därtill kommer en stor mängd fristående butiker. Lägg till att stora lågprisbutiker som Biltema (123 varuhus) börjat bygga upp ett vid det här laget hyfsat stort jaktsortiment. En del av alla dessa näringsidkare har fysisk butik med eller utan internetförsäljning andra har bara internetförsäljning. Min personliga gissning är att vi har runt 400 butiker* totalt som är helt eller delvis riktade till jägare. En del hårt nischade på t.ex. optik andra med ett brett sortiment.

För att så många butiker skall klara sig krävs att vi jägare konsumerar prylar. för snart 10 år sedan presenterade SLU siffror över hur mycket jägarna lade ner på sin jakt varje år.** Självklart skiljer det över landet och jägarna i södra sverige lägger mer pengar än jägarna i norra sverige. Räknar man om siffrorna till dagens värde så skulle jägarna lägga i snitt 12500 kr per år på sin jakt. Sedan dess har mängden jägare ökat om man utgår ifrån jägarexamen. Jakt har blivit populärt och "inne", vilket i mångt och mycket har med klimatsmart viltkött att göra. Det som inte är lika klimatsmart är jägarnas stora konsumtion av prylar, ofta tillverkade i Kina där lägre miljökrav gäller.

Detta leder in på den egentliga frågan:
Hur mycket jaktprylar har du som inte används? 
Kompenserar du brist på jakt med att tröstköpa jaktprylar "som kan vara bra att ha"?
Eftersom det är svårt att mäta antal så är jag nyfiken på vad alla de jaktprylar du har som inte används har för inköpsvärde om de vore nya.*** Jag ber dej svara på den frågan i enkäten i höger spalt så skall vi se m jag inte kan återkomma med en blogpost om hur mycket vi jägare överkonsumerar jaktprylar.... Jag vet i vart fall att jag gör det.
_____________________
*En siffra tagen ur luften, det kan lika gärna vara mer som mindre.
**Ursprungsstudien är gjord av SLU. DN och Expressen har skrivit om den.
***Det egentliga värdet, begagnatvärdet, är givetvis betydligt lägre.

5 kommentarer:

 1. Beror ju lite på hur länge man jagat, teknikutvecklingen har gjort att jag uppgraderat. Detta står för över hälften av min uppskattade kostnad (20-30 kkr). Radioapparat 27MHz + 31 MHz, hundpejl radio + Astro 220+DC20 (nyligen uppgraderat till T5 mini + 320 handenhet), GPS enhet (innan jag köpte astro) etc. Utslaget på de 30 år som jag jagat blir det inte så mycket per år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ju helt riktigt. Egentligen kanske man borde skilja på "nödvändiga" uppgraderingar/inköp och resten. Men jag vet inte riktigt hur det skall gå till. Valde därför den enkla varianten i min lilla gallup.

   Radera
  2. Jo, det är ju helt riktigt. Egentligen kanske man borde skilja på "nödvändiga" uppgraderingar/inköp och resten. Men jag vet inte riktigt hur det skall gå till. Valde därför den enkla varianten i min lilla gallup.

   Radera
 2. Outnyttjade prylar, det blir runt en tusenlapp kanske. Totalt vad det gäller jaktprylar så är det ju betydligt mer.
  Tror nog att mängden outnyttjade jaktprylar beror på ens privatekonomi. Mer pengar att röra sig med, mer grejer som samlar damm i skpå och på hyllor.

  SvaraRadera
 3. Det intressanta blir väl miljöbelastningen på viltköttet med den "jaktkonsumtion" som jägare ägnar sig åt. Och möjligen hur kilopriset blir på köttet.

  Tycker själv att friluftskläder som används i jakt kan faktiskt användas till annat och bör inte räknas in. Om det nu inte är vissa "jaktmärken" för att vara "inne" i jaktlaget.

  Så egentligen borde väl summeringen bli på vapen, ammunition, optik och "prylar".

  Även jakthund kan väl räknas in i konsumtionen?

  Håller på och pluggar inför examen nu och har bestämt mig för ett så lågt kilopris som möjligt.

  Dvs. bössa med hyfsad kvalitet och sen får den hålla, länge. Cry once, som vissa säger.

  För övrigt skulle jag gärna se fram emot en artikel eller flera om minsta möjliga antal prylar som "behövs" för kuljakt respektive hageljakt.

  SvaraRadera