Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 4 mars 2016

Onödig ryktesspridning

En sak som dök upp i mitt FB-flöde:
Att lägga upp en bild och skriva "någonstans i sverige" kan bara ha ett syfte:
Att få folk att tro att det pågår vargflytt eller varginplantering i detta nu.
Internets styrka, och svaghet, är att man dels kan sprida information men även att man kan sprida desinformation. Men det är inte svårt att kontrollera. Det är bara att göra en bildsökning i google så ser man att bilden är 5 år gammal, den är från 2011. Den visar förvisso en vargflytt, men det är en vargflytt mellan djurparker. Hanen Heimdah har sövts och är på väg till Riga zoo. Bilden är för övrigt tagen av Casper Ljungdahl ( Casper Ljungdahl/Ellum bild/ f0305_11), hedras den som hedras bör. 

Alltså. Var lite källkritiska när ni ramlar på märkliga eller unika påståenden. Detta oavsett om det gäller att Mona Sahlin skulle ha konverterat till Islam eller att vargar flyttas hejvilt i bilar från  Kolmården/NordensArk/whateverzoo. Ta er tid att kontrollera innan ni delar.

Ingen tjänar på medveten konspiratorisk ryktesspridning*. Allra minst jägarna, som bör framstå som vederhäftiga - inte foliehattar.
___________________________
*Jag är övertygad om att APUs ryktesspridning och smutskastning av jägarkåren kommer att slå tillbaka förr eller senare. Förhoppnignsvis förr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar