Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 7 mars 2016

Ännu ett jaktbrott i statistiken

Naturvårdsorganisationerna försåker ofta få det att låta som om jakt på stora rovdjur är de vanligaste jaktbrotten, samtidigt hänvisar de till aktuell statistik över rapporterade/anmälda jaktbrott. Men kikar man på den statistiken så inser man att det är smitning fårn viltolycka som är det utan konkurrens vanligaste jaktbrottet. Ett annat inte allt för ovanligt jaktbrott är det när ett djur skjuts på den egna marken men faller på grannmarken. Ett sådant fall är aktuellt i Halland just nu. HP skriver:
På en plats som verkar ha undgått alla skiften föll en älg på grannens smala markremsa. Nu riskerar jägaren böter för jaktbrott.
I en halländsk by med en medeltida markindelning har ett ovanligt jaktbrott hamnat i domstol.
Kartorna över området skvallrar om att det borde vara minst sagt olämpligt för jakt:
Långsmala markremsor så kallade tegar, i vissa fall bara några meter breda, ligger uppradade intill varandra. Varje remsa har olika ägare och dessutom verkar två olika jaktlag på området.
Det var hösten 2014 som en medelålders jägare satt på pass i detta lapptäcke till landskap. Han sköt en älg på sin egen mark. Men älgen föll fyra meter in på en markbit mellan två av hans egna – ett område som på smalaste stället är tio meter.
Han tog älgen, med hänvisning till gammal hävd och en tidigare överenskommelse, och ringde inte markägaren direkt. Något som han har kommit att ångra i efterhand.
När det blev känt vad som hade hänt ville det andra jaktlaget inte ha älgen. Jägaren betalade en avgift och trodde att saken var utagerad. Men en polisanmälan gjordes från älgskötselområdet och häromveckan stod jägaren inför tingsrätten för jaktbrott.
Det var sånär fullsatt på de tio åhörarplatserna och fler bybor fanns i korridoren. De flesta verkade ense om att domstolens tid och våra gemensamma resurser borde gå till annat.
Men åklagare Sonja Seligmann håller inte med och yrkar på böter för jaktbrott. Domen faller i veckan.
- Alla jägare vet nog att man inte går in och tar djur på andras mark, säger hon.
Kort sagt,  se till att genast ringa jakträttsinnehavaren om ett djur skulle falla på grannmarken och se till att lösa det formellt, gärna med papper. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar