Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 17 mars 2016

Billigt är inte alltid bra ///uppdaterad///

Att billigt inte alltid är bra är ingen nyhet. ///UPPDATERAD; se tillägg nedan///

I början av mars hittade jag en nyhet som jag delade i Älgflugornas Herres FB-flöde. Det handlade om ett jaktlag i falarna som köpt en viltvåg på biltema men där älgen trillat ner och träffat en kvinna som sjukskrevs i 3 månader. Foodmonitor rapporterar:
– Vi hängde upp älgen i vågen och den var då flådd. Älgen vägde 180 kilo. Sedan tog vi en fika. Och sedan knäppte det bara till och så for älgen rakt ner i golvet bara. Min syster hon stod där så hon fick älgen på sig.
Vidare angående vikten, vilket är intressant eftersom vågen skall hålla för 200 kg:
Hur kan du vara säker på att slaktkroppen vägde 180 kilo?
– För att vi hissade upp älgen och då stod vågen på 180 kilo.
– Det var några stycken som såg det. Det har vi också nedskrivet på papper för vi redovisar hur mycket varje älg väger.
– Den hängde där i kanske 10 minuter innan den ramlande ner.
Biltema ersätter inte kvinnan för skadorna och i Biltemas tester skall viltvågen klara 230 kg.

Sedan dröjde det ungefär en vecka innan Dala Demokraten snappade upp nyheten. Nu har det hela ändrats lite.
– Vi hade skjutit en älg som skulle flås i ladan och vi hissade upp den i en kedja där vi hade fäst viltkroken. Vi hissade upp den allteftersom vi flådde den. När vi hade flått hela älgen låg huvudet kvar i golvet och då hade vi hissat den ganska högt. Av vågen att döma så vägde älgen 180 kilo. Viktanordningen skulle tåla 200 kilo, berättar jägaren som vill vara anonym i sammanhanget.
Notera att det var viltkroken som alltså sedan gick sönder, egentligen inte själva vågen. Kroken levererades dock tillsammans med vågen.
En del av jaktlaget hade tagit en fika innan det var dags att återuppta arbetet. Då släpper viktanordningen efter vad som beskrivs en ett knäppande ljud och bredvid stod jägarens syster.
– Hon stod bredvid älgen när det släppte. Hon fick inte hela djuret över sig utan hon hamnade klämd mellan älgen och ett bord. Hon klarade sig men det slutade med en ledbandsskada och tre månaders sjukskrivning.
Denna del av berättelsen överrensstämmer med tidigare. Biltema avslår alla skadeståndskrav. Efter DalaDemokratens publicering fångade Jakt & Jägare upp nyheten. Det är bara att konstatera att saker och ting är billiga av en anledning. Och den är att man tar vissa genvägar, i detta fall i fråga om materialval. Personligen tycker jag att rekommendationen för en krok som klarar 230 kg inte skall vara 200 kg utan kanske 150 kg, vilket ger utrymme för felaktiga uppskattningar av viltets vikt samt möjlighet att tex arbeta med flåning på ett rationellt sätt.
_______________________
TILLÄGG:
Jag är helt ute och cyklar vilket Oscar påpekar på ett fint sätt i en kommentar nedan. När det gäller belastning så brukar marginalerna vara mycket stora. Kikar man på detta på Wikipedia får man följande information:
Safe Working Load (SWL) sometimes stated as the Normal Working Load (NWL) is the mass or force that a piece of lifting equipment, lifting device or accessory can safely use to lift, suspend, or lower a mass without fear of breaking. Usually marked on the equipment by the manufacturer and is often 1/5 of the Minimum Breaking Strength (MBS) although other fractions may be used such as 1/4, 1/6 and 1/10
Dvs när man anger en maximal belastningsvikt så skall den vara som högst 1/4 av brytpunkten för föremålet. Det betyder att en krok som håller 230 kg skall ges en högsta belastningsrekommendation till 57,5 kg, eller ännu hellre betydligt lägre. I vissa fall så lågt som 23 kg. Vilket är LÅNGT ifrån vad Biltema gör.

2 kommentarer:

  1. Säkerhetsgränsen för belastning (SWL-safe working load) brukar vara 4-6 gånger den förväntade arbetsbelastningen. I det här fallet borde alltså kroken tåla 1000 kg.

    SvaraRadera