Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 16 mars 2016

Rekordmånga nya jägare 2015

2015 var ett år då rekordmånga personer tog den teoretiska delen av jägarexamen. Inte mindre än 13462 personer klarade teoridelen. Betydligt färre tar de praktiska delproven hagel, kulgevär och högvilt.

Antalet personer som tar jägarexamen har ökat år från år sedan 2006 då tillförlitlig statistik började föras. Det finns dock regionala skillnader, i varglänet Värmland sjönk antalet avklarade jaktprov medan de ökade allra mest i Norrbotten.

Det är uppenbart att jakt är populärt och inne. Orsaken är enligt Daniel Bladh, handläggare på Naturvårdsverket, att klimatsmart kött är inne. Han noterar liksom jag att antalet personer som tar den teoretiska delen av jägarexamen är betydligt högre än det antal som genomför de praktiska proven:
- Det är inte säkert att alla som gör provet vill jaga i skog och mark, men det är ändå väldigt positivt att fler förstår vad jakt är och får lära sig skillnaden mellan att nyttja och förbruka skogens resurser,
Älgflugornas Herre kan bara hälsa allt nya potentiella jaktkamrater välkomna och önska dem lycka till i skog och mark. Samt skicka med en stilla uppmaning om att försöka finna mentorer eller erfarna jaktkamrater som kan föra in er på Dianas allra bästa stigar.
____________
Den som vill grotta ner sig i lite statistik hittar en del matnyttigt HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar