Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 7 mars 2016

Svensk EU-politiker vill skärpa vapendirektivet

Bodil Valero är EU-parlamentariker för miljöpartiet. Hon driver en egen agenda, hon driver frågan om skärpning av vapendirektivet hårdare än till och med EU-komissionen. Anders Ljung på Jakt& Jägare har kikat på vad hon skriver i sitt utskottsförslag (förslagstexten hittar ni här) och kommenterat det i en lång och läsvärd krönika där han även drar in hennes twittrande för att finna förtydliganden till vad hon egentligen menar. Sammanfattningsvis:
Den svenska miljöpartisten Bodil Valero jobbar i ett EU-utskott för rättsliga frågor tvärs emot den svenska regeringen för att få ännu hårdare vapenlagar i EU-länderna än vad EU-kommissionen föreslår. Hon vill bland annat ha ett extra intelligenstest av alla som ansöker om vapenlicens. Hon vill även ha märkning och licenstvång när det gäller patronmagasin. Alla civila halvautomater som kan laddas med för många patroner eller har pistolgrepp ska kunna förbjudas och skrotas om hon får bestämma. Dessutom måste alla vapenägare ha en ansvarsförsäkring för sina vapen.
Miljöpartisten Bodil Valero går alltså tvärt emot det den svenska regeringen verkar för på åtskilliga punkter. Får man göra så? Får en EU-politiker ha en helt egen agenda som går på tvärs med såväl sitt moderparti som vad de folkvalda i Sverige enats om? Me ibland hittar även en blind höna ett korn:
Dessutom beklagar Bodil Valero att EU-kommissionen i förväg inte låtit sammanställa en konsekvensbeskrivning som visar mer exakt vilka vapen som berörs av förbudet och hur många vapen det skulle gälla. ”Det skulle ha gjort det lättare för parlamentet att ta ställning i frågan” konstaterar hon.EU-kommissionen vill ha ett totalförbud mot civila helautomatiska vapen, som ska samlas in och skrotas för att stoppa terrorattentat i EU-länderna. Till den vapenkategorin ska även räknas halvautomater som ser ut som helautomatiska.Som rapportör konstaterar Bodil Valero att den formuleringen varken går att förstå eller genomföra. 
Det är ett stort problem och slöseri att EUkommissionen presenterade sitt förslag om skärpt vapedirektiv utan en konsekvensanalys, jag kan egentligen inte förstå hur förslaget kunnat gå hanteras vidare. Det borde återremmitterats till kommissionen utan att passera gå. Sedan kan man hoppas att Bodil Valero skickas tillbaka till Gävleborg utan att passera gå vid nästa EU-val.

Den som vill höra Bodil Valeros sätt att argumentera i EU kan ju lyssna på denna sammanställning, hon tar uppenbarligen bara åt sig av den fakta hon vill höra. Men huvudintrycket är att hon agerar nyttig idiot åt Peter Thorsell, vapenansvarig på Polismyndigheten...

3 kommentarer:

 1. Vaför heter hon nu Valero och förut Ceballos i efternamn om hon arbetar för svenska intressen?
  Det är märkligt att man inte får redovisat vad för verklig bakgrund politiker har så man kan göra en bedömning av deras politiska bevekelsegrunder.
  Jag hittar inte mycket i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Min spontana gissning, utifrån vilka områden Bodil Valero verkar engagera sig i, är att hon halkat in i MP via fredsrörelsen snarare än miljörörelsen.

  SvaraRadera
 3. Kör hon sin egen agenda, miljöpartiets eller regeringens?
  Oavsett borde man ifrågasätta samtliga så det kan redas ut vilken politik de för.

  SvaraRadera