Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 3 februari 2016

Jaktårets slutfas

I olika grupper på FB möts man av smått sorgsna inlägg med innebärden att jakten är över för i år. Att bössan plockas fram den 16 augusti igen. Man möts av bilder på en råbock och uppgiften att det är XX dagar, YY timmar och ZZ minter kvar till bockjakten startar. Eller något liknande men med älgjakt.

Jag tycker att samtliga dessa inlägg visar en konstig attityd och inställning till jakt, viltvård och viltförvaltning.

För mig är det självklart att jag inte bara jagar djur som ger mig kött. Jag jagar alla typer av djur. Och för att kunna motivera mitt hyfsat höga uttag av köttdjur så har jag satt upp som mål att varje år fälla minst lika många predatorer som jag fäller köttdjur*. Kikar jag på min avskjutningsstatistik så är det för närvarande jämt skägg. Jag har fällt lika många grävlingar och rävar (samt att Essa tog en mink när vi jagade grävling en natt) som jag har fällt rådjur, dovhjortar, älgar och vildsvin.

Min plan är att komma ut och jaga lite mer grävling och räv. Grävlingjakten börjar tryta, det är bra knappt 2 veckor kvar och jag vet inte när jag kommer ut igen eftersom jag är hemma och vabbar med en febris, hostig och lite kräkig son. Men målsättningen är att kolla av de grävbara gryten i trakten innan jakttiden är över.

Jag hoppas att ni inte lagt bössan på hyllan för den här säsongen utan håller den väl inskjuten och ger er ut och vakar eller lockar räv, samt såklart jagar vildsvin om ni har igång några åtlar. De som har tillgång till bäverjakt har många sköna vårkvällar kvar att utnyttja. Sedan har vi såklart kråkfågeljakten som jag inte ens har hunnit börja fundera över. Men det blir väl till att resa uvbulvanen några gånger och hoppas på det bästa.

Kort sagt. Jakten är inte slut. Inte på långa vägar.
______________________
*Notera att jag här avser klövvilt, jag har inte riktigt bestämt mig för hur jag skall hantera tex duvor och gäss. Å andra sidan tangerar den jakten ofta skyddsjakt.

1 kommentar:

  1. Håller med dig, framförallt blir det hög tid för rävlocket men kråkor är det ont om här! Har nog aldrig varit så förväntansfull inför en vår heller, har höga amibitoner om att bygga andflottar, duck tubes, minkfällor osv! Sen finns det väl få saker som slår att vara ute sent en vårkväll med kikaren och spana!

    SvaraRadera