Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 2 februari 2016

Fantasistål i jaktknivar?

Den som följt mig ett tag inser snabbt att jag har väldigt lite till övers för rena piratkopior, plagiat och designstölder. Jag har lyft fram det ett flertal gånger vad det gäller knivar. Det kan göras i fråga om kikarsikten med, det finns en uppsjö kikare som dyker upp till försäljning men som är kinesiska piratkopior. I bästa fall. Oftast är det en kinesisk lågpriskikare som någon helt fräckt har klämt dit ett Zeiss, Bushnell, whatever märke på. Samma kikare kan fås brandade från svenska firmor med svensk märkning om man hellre vill det. Men kostar då några kr mer. Så i fråga om kikarsikten så är jag tveklöst av den åsikten att man antingen köper från välrennomerade firmor eller från rena optikexperter. Inte från firmor som bara säljer sitt eget märke och inga andra. 

Men nu var det knivar som jag tänkte lyfta fram. När man köper en kniv för ett par hundra kanske det inte spelar så stor roll om det är en skruttkniv som man kasserar efter ett par veckor, men när kniven börjar dra uppåt 500 eller kanske 1000 kr så bör man ställa lite krav. Då är det dags att stanna upp och kanske dubbelkolla kniven i fråga. Är specifikationen rimlig? Får man verkligen världens bästa super duperkniv som används av Malmös piket för 699 kr? Och den där konstiga stålförkortingen*, vad betyder den egentligen och vad tycker folk om den? 

Jag har vid flera tillfällen hissat varningsflagg för Jaktkits knivar. Jag har dock inte testat någon själv, men jag anser att marknadsföringen är vilseledande och missvisande och jag har kunnat visa att en del uppgifter inte stämmer. Dessutom ändrar Jaktkit sina uppgifter successivt allt efters om företagets produkter ifrågasätts. Inledningsvis påstods följande:
Senare, betydeligt senare, så specificerade Jaktkit stålet till CrMoV18. När en knv1 skickades in på metallurgisk analys så visade det sig att inte en siffra var rätt. Stålet visade sig vara ojämnt härdat och sammansättningen återfinns inte i någon av de ståldatabaser jag sökt i.... Antingen har Jaktkit blivit grundlurade av sin kinesiska leverantör eller så luras de medvetet. 

Nu har Jaktkit gått vidare och har nyligen presenterat knv2 gen II och knv3 gen II. Båda dessa knivar har fått ett nytt stål. Jag lånar skärmdumpar från jaktkits sida för att uppgifterna inte skall vara förvanskade:
respektive:
99Cr18MoV, det ser ju vetenskapligt och tillförlitligt ut. Jag provade därför att googla på det för att se om jag kunde få fram lite mer information om stålets egenskaper.... De 33 första träffarna hänvisade till knv-knivarna, nr 34 avsåg det existerande stålet 9Cr18MoV, vilket är väldigt likt det gamla hederliga 440B. Sedan gick jag in på zknives interaktiva knivstålsdatabas som är extremt användbar och knappade in 99Cr18MoV

Tror ni jag fick någon träff?

NEJ!

Det som förvånar mig är att bland de 33 första träffarna man får på 99Cr18MoV så är det åtskilliga knivrecensioner från olika bloggare och videobloggare. Men INGEN ifrågasätter stålet. Man kan ju tycka att en recensent borde ha lite koll på knivstål, hur skall man annars kunna anses ha grundkunskapen för att kunna bedömma materialet man recenserar?

Jaktkit skriver själva i en kommentar till en video:
We us a new formula called 99Cr18MoV. The carbon level is 0,96-1,20% which is higher than in 9Cr18MoV. Topped up with generous levels of Vanadium 99Cr18MoV gives a very pleasing combination of hardness and toughness. Some testers have described it as a 440C steel on steroids.
När jag då går in i den interaktiva ståldatabasen och knappar in värdena för 9Cr18MoV men med högre kolhalt och trycker "search" så hamnar jag åter på 9Cr18MoV, dvs 440B. Jag kan utifrån detta bara dra den slutsatsen att det är något fuffens med detta. Jag tror inte för en sekund att ett litet företag som Jaktkit har möjligheten att specialbeställa ett nytt stål. 

Eftersom det inte går att få fram några vettiga uppgifter om stålet 99Cr18MoV från en källa som är oberoende av Jaktkit så skulle jag inte befatta mig med det. Det är allt för stor risk att man slänger sina surt förvärvda 998 kr eller 866 kr i sjön. När vi är uppe på de summorna så hittar man flera betydligt säkrare kort bland knivarna hos Wanderoo och Knivbutik
___________________
*Jag håller fortfarande på med en stålguide, den kommer så småningom.

5 kommentarer:

 1. Tråkigt att vg10 eller 3g är så hårt att det går sönder vid hårt användning ,som tex batonera eller att hugga med. Kolla in youtube,,,survivallilly . Hon har en fällkniven A1 i vg10 stål. Håller ej måttet. Dessutom så hade jag planer på att köpa en fällkniven men iomed detta spöda men hårda stål som ev går sönder vid hård användning så valde jag en knv2. Testade nägge två och knv vinner. Bättre konstruktion och tuffare stål för en 3:e del av fällknivenspriser. Dessutom så väljer jaktkit INTE att skapa en bluffsida för att baktala sina konkurenter. Och det är tråkigt att ni väljer att göra så. Så tack,men jag ratar och avskyr skitsnackande konkurenter. Jag vet detta för jag har vart i kontakt med er via mail. Tack mvh marcus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Survival Lilly är sponsrad av Cold Steel och då blir man inte så förvånad när hon rekommenderar just CS SRK som ett bättre alternativ samt behandlar kniven (en S1 var det för övrigt och ingen A1) på ett sätt som sliter hårt på just VG10... Sponsringen är väl också skälet till att hon höjer SRK till skyarna i sin recension. Jag har testat både SRK och S1, det är två bra knivar men jag tycker personligen att SRK-n var på tok för grov och kraftig.

   Jag har ett gäng knivar i VG10 samt laminerad VG10 och har inte haft några problem med dem. Visst, lite enstaka microchippings men det kan man leva med när man får en kniv som håller så hög skärpa som VG10 gör.

   Jag tycker att Fällknivens knivar lider av 2 problem:
   1/ priset är omotiverat högt, särskilt efter höjningen vid årsskiftet 2016/17.
   2/ slidorna matchar inte priset. Däremot är deras läderslidor helt OK.

   Vad man föredrar är en personlig fråga men jag föredrar konvex slipning framför full flat grind med secondary edge (det jaktkit kallar extrem v-egg).

   Om du ratar skitsnackande konkurrenter så skall du undvika jaktkit. Kikar man på vad jaktkit skriver på olika håll så är det mycket skitsnack riktat mot primärt Fällkniven (men även mig). Det finns många företag på marknaden som snackar mycket skit men vill man ha riktigt bra knivar som är en aning dyrare än jaktkit och definitivt billigare än Fällkniven så kan man kika på Bark River, där finner man knivar av mycket hög kvalitet. Dessutom har de ett helt OK andrahandsvärde vilket jag näpperligen tror att en knv har.

   Sedan är det en sak jag inte förstår med din kommentar. Det är det där om bluffsida. Jag vet inte riktigt vad du avser. Är det denna blogg? För i så fall kan jag upplysa om att den inte har någon som helst ekonomisk relation till Fällkniven. Den är fristående och drivs av mig på privat och ideell basis. Mitt knivintresse har gjort att jag köpt och skrivit om sisådär 6 eller 7 Fällknivenknivar, men de flesta av dem hat jag sålt vidare då jag har andra knivar som jag trivs bättre med. Att jag granskar Jaktkit och deras knv-knivar kritiskt beror på att jag är extremt allergisk mot designstöld och plagiat, vilket knv1 generation 1 enligt mitt förmenande var ett tydligt exempel på. Knv2 och knv3 har dock förändrats och är inte lika tydliga kopior även om de är klart inspirerade av Fällkniven F1 så har de en egen verkshöjd. När ett företag lovar så mycket i sina annonser som jaktkit gör så är det näst intill tjänstefel att inte ifrågasätta det, där tycker jag personligen att våra jakttidningar som testat lite olika knv knivar har begått journalistiska fel - de borde ha följt upp och granskat vad jaktkit lovar. (Det skall såklart göras i samtliga produktrecensioner men just nu handlar det om jaktkit specifikt).

   Radera
  2. Marcus skriver: "Jag vet detta för jag har vart i kontakt med er via mail."

   Intressant, jag har nämligen ingen officiell möjlighet för kontakt till bloggen via mail. Skall man kontakta mig så får man göra det via kommentar eller FB.

   Jag lutar åt att klassa "marcus" kommentar som ett trollinlägg.

   Radera
  3. Lite roligt att jaktkit nu lanserar en knv i just vg10...

   Radera
 2. Info you might want to read....
  http://zknives.com/knives/steels/steelgraph.php?nm=99Cr18MoV&ni=6619&hrn=1&gm=0
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_blade_materials

  SvaraRadera