Med en tysk jaktterrier, en korthårig vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 2 februari 2016

Fantasistål i jaktknivar?

Den som följt mig ett tag inser snabbt att jag har väldigt lite till övers för rena piratkopior, plagiat och designstölder. Jag har lyft fram det ett flertal gånger vad det gäller knivar. Det kan göras i fråga om kikarsikten med, det finns en uppsjö kikare som dyker upp till försäljning men som är kinesiska piratkopior. I bästa fall. Oftast är det en kinesisk lågpriskikare som någon helt fräckt har klämt dit ett Zeiss, Bushnell, whatever märke på. Samma kikare kan fås brandade från svenska firmor med svensk märkning om man hellre vill det. Men kostar då några kr mer. Så i fråga om kikarsikten så är jag tveklöst av den åsikten att man antingen köper från välrennomerade firmor eller från rena optikexperter. Inte från firmor som bara säljer sitt eget märke och inga andra. 

Men nu var det knivar som jag tänkte lyfta fram. När man köper en kniv för ett par hundra kanske det inte spelar så stor roll om det är en skruttkniv som man kasserar efter ett par veckor, men när kniven börjar dra uppåt 500 eller kanske 1000 kr så bör man ställa lite krav. Då är det dags att stanna upp och kanske dubbelkolla kniven i fråga. Är specifikationen rimlig? Får man verkligen världens bästa super duperkniv som används av Malmös piket för 699 kr? Och den där konstiga stålförkortingen*, vad betyder den egentligen och vad tycker folk om den? 

Jag har vid flera tillfällen hissat varningsflagg för Jaktkits knivar. Jag har dock inte testat någon själv, men jag anser att marknadsföringen är vilseledande och missvisande och jag har kunnat visa att en del uppgifter inte stämmer. Dessutom ändrar Jaktkit sina uppgifter successivt allt efters om företagets produkter ifrågasätts. Inledningsvis påstods följande:
Senare, betydeligt senare, så specificerade Jaktkit stålet till CrMoV18. När en knv1 skickades in på metallurgisk analys så visade det sig att inte en siffra var rätt. Stålet visade sig vara ojämnt härdat och sammansättningen återfinns inte i någon av de ståldatabaser jag sökt i.... Antingen har Jaktkit blivit grundlurade av sin kinesiska leverantör eller så luras de medvetet. 

Nu har Jaktkit gått vidare och har nyligen presenterat knv2 gen II och knv3 gen II. Båda dessa knivar har fått ett nytt stål. Jag lånar skärmdumpar från jaktkits sida för att uppgifterna inte skall vara förvanskade:
respektive:
99Cr18MoV, det ser ju vetenskapligt och tillförlitligt ut. Jag provade därför att googla på det för att se om jag kunde få fram lite mer information om stålets egenskaper.... De 33 första träffarna hänvisade till knv-knivarna, nr 34 avsåg det existerande stålet 9Cr18MoV, vilket är väldigt likt det gamla hederliga 440B. Sedan gick jag in på zknives interaktiva knivstålsdatabas som är extremt användbar och knappade in 99Cr18MoV

Tror ni jag fick någon träff?

NEJ!

Det som förvånar mig är att bland de 33 första träffarna man får på 99Cr18MoV så är det åtskilliga knivrecensioner från olika bloggare och videobloggare. Men INGEN ifrågasätter stålet. Man kan ju tycka att en recensent borde ha lite koll på knivstål, hur skall man annars kunna anses ha grundkunskapen för att kunna bedömma materialet man recenserar?

Jaktkit skriver själva i en kommentar till en video:
We us a new formula called 99Cr18MoV. The carbon level is 0,96-1,20% which is higher than in 9Cr18MoV. Topped up with generous levels of Vanadium 99Cr18MoV gives a very pleasing combination of hardness and toughness. Some testers have described it as a 440C steel on steroids.
När jag då går in i den interaktiva ståldatabasen och knappar in värdena för 9Cr18MoV men med högre kolhalt och trycker "search" så hamnar jag åter på 9Cr18MoV, dvs 440B. Jag kan utifrån detta bara dra den slutsatsen att det är något fuffens med detta. Jag tror inte för en sekund att ett litet företag som Jaktkit har möjligheten att specialbeställa ett nytt stål. 

Eftersom det inte går att få fram några vettiga uppgifter om stålet 99Cr18MoV från en källa som är oberoende av Jaktkit så skulle jag inte befatta mig med det. Det är allt för stor risk att man slänger sina surt förvärvda 998 kr eller 866 kr i sjön. När vi är uppe på de summorna så hittar man flera betydligt säkrare kort bland knivarna hos Wanderoo och Knivbutik
___________________
*Jag håller fortfarande på med en stålguide, den kommer så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar