Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 1 februari 2016

Det självdöda vildsvinet - provtagning

I lördags på morgonen så provtog jag och Lars den självdöda vildsvinsgalten (Lars har tagit bilderna). Proverna skall till sva och utgjordes framför allt av organ men även lite ben för att kunna göra märgprov.

Efter att ha pratat med såväl ekologer som SVA så kan jag inlednignsvis konstatera att självdöda vuxna vildsvin är mycket ovanligt i sverige. Att kultingar dör av lungsinflamation och annat när det är fuktigt och kallt är inte ovanligt. Sjuka vuxna djur brukar söka sig till enkel mat, dvs åtlar, oftast observeras de där och skjuts...
Galten var antagligen i tvåårsåldern och mycket mager, vilket framgår av bilden. Benen var såriga och slitna på framsidan, antagligen har han haft problem med skaren vi hade för ett par veckor sedan.

Utgångshypoteserna var:

  • Skottskada av något slag.
  • Trafikskada.
  • Problem med käken så att han inte kunde äta ordentligt.
  • Andra problem eller sjukdom.

Instruktionen jag fick från SVA var i princip att öppna upp djuret och kolla om några organ ser konstiga ut. Skicka dem samt magprov och ett rörben.

Vi började med att kolla käken och flå av kring den. Den rörde sig fint, inge problem där. Inga förändringar vad vi kunde se i munhåla och svalg.

Därefter öppnade vi upp grisens buk. Han hade väldigt lite fett. Hjärta, njurar, lever och mjälte såg bra ut. Tarmen var full, åtminstone tjocktarmen. Magsäcken var däremot helt tom...
Det som såg siktigt illa ut var lungorna. De var tydligt missfärgade, både av levrat blod och av en sjuklig rodnad man inte ser på friska djur. Min gissning är att det var frågan om lunginflamation. Nedan kommer två bilder på lungorna, den ena lungan direkt när vi tog ut dem ur grisen och den andra efter att vi sköljt av lungan i en bäck.


Vi kollade igenom kroppen utvändigt och invändigt efter syndliga skador på skelettet men fann inga. Trafik och vådaskjutning kan vi utesluta. Vi kan även utesluta afrikansk svinpest, detta då svinpesten har ett snabbt dödligt förlopp. Detta djur har successivt blivit allt svagare och magrare vilket inte minst de utväxta klövarna visar. Min gissning är att vi kommer att få svaret lunginflamation när SVA är klara.

Summa summarum. Att anmäla alla fynd av självdöda vildsvin är just nu väldigt viktigt då övervaknignen av afrikansk svinpest är ett prioriterat område. För övrigt är det bra att ringa in och fråga SVA om de är intresserade av det man hittar i skog och mark. Ibland är de det, ibland är de det inte. Men det är bra att de själva får möjligheten att tacka ja respektive nej till möjligheten. För ju bättre SVA håller koll på djurens hälsa destu bättre kan vi jägare sköta den praktiska förvaltningen.

1 kommentar:

  1. Bra gjort att ta kontakt med SVA.. Tror inte att många hade bemödat sig det arbete som du lagt ner.
    Det visar att du bryr dig om viltet i skog och mark.

    SvaraRadera