Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 2 december 2015

Förundersökning av Molstaberg för brott mot djurskyddslagen

Fårgården Molstaberg, som drabbats extremt hårt av vargar från Sjundareviret och blivit av med mellan 60-70 får i samband med ett knappt 10-tal attacker, polisanmäldes för ett tag sedan av länsstyrelsen stockholm för brott mot djurskyddslagen. Anmälan gällde med länsstyrelsens ord:
– Det är en ytterst ovanlig situation som ligger till grund för anmälan där upprepade angrepp tillåts fortgå utan att, som vi bedömer det, relevanta åtgärder görs för att förhindra dem och skydda djuren. Varken rovdjursstängsel eller nattfållor har använts, trots upprepade påpekanden och hjälp med tillfälliga stödinsatser från Länsstyrelsens personal. Djurhållarna har även tackat nej till bidrag för stängsling och avstått från frivilliga arbetsinsatser* för att sätta upp ett godkänt rovdjursstängsel. Djurhållarnas befintliga stängsel har delvis haft stora brister som gjort det möjligt för varg att ta sig in upprepade gånger på samma ställe och döda får i hagen, säger Ulrika Geber, lantbruksdirektör vid Länsstyrelsen.
Kritiken mot anmälan lät inte vänta. Molstabergs advokat Björn Aschan (för övrigt extremt duktig så om åtal väcks kommer åklagaren få det hett om öronen) sade spontant:
– Det var det mest absurda jag hört. Jag hade kontakt med länsstyrelsen så sent som igår, de ska bidra med grindar för att djuren ska kunna tas in. Vi väntar också på ett besked om länsstyrelsen fattar ett beslut på eget initiativ om skyddsjakt,
Vidare berättar Aschan:
– Tidigare har länsstyrelsen sagt att man inte kan kräva av Molstaberg att ha hunnit stängsla i ett nytt revir. Till och med Naturvårdsverket har sagt att man inte kan begära detta.
När Ascan hunnit tänka över det hela lät det såhär:
– Det var ju ingen överraskning och väldigt bra att de äntligen har fått tummen ur på länsstyrelsen, säger Björn Aschan, juridiskt ombud för får- och markägare vid Molstabergs säteri.
Polisanmälan kommer efter en djurskyddsinspektion som gjordes på gården i mitten på augusti.
– I och med att vi fick skyddsjaktsbeslutet så skrev länsstyrelsen att det här är ett nytt revir och att man därför inte kan kräva att Molstaberg har hunnit göra alla de anpassningar som krävs. Fem dagar senare dyker länsveterinären upp på gården för att göra en inspektion.
Sture Johansson LRF har för Molstabergs räkning berättat:
– Villkoren var så hårda att de kände att de inte skulle kunna uppfylla dem, säger han.
Bland annat, berättar Sture Johansson, gäller det kravet på att stängslen ska underhållas under fem år, annars kan bidragstagaren tvingas betala tillbaka stödet.
– De vet inte om de klarar av att fortsätta hålla får, och då skulle de bli tvungna att betala tillbaka, säger Sture Johansson.
– Villkoren var så hårda att de kände att de inte skulle kunna uppfylla dem, säger han.
Bland annat, berättar Sture Johansson, gäller det kravet på att stängslen ska underhållas under fem år, annars kan bidragstagaren tvingas betala tillbaka stödet.
– De vet inte om de klarar av att fortsätta hålla får, och då skulle de bli tvungna att betala tillbaka, säger Sture Johansson.
Ändå polisanmäls Molstaberg av länsstyrelsen. Vigilantorganisationen APU påstår sig sedan tidigare ha polisanmält Molstaberg. På sin FB ida skrev APU:
APUs Stockholms-team passerade på sin senaste patrull (söndag 19/7) Molstaberg Säteri, som vid tre tillfällen den senaste månaden har fått får dödade av varg. APUs Rangers upptäckte och dokumenterade sju fårkadaver upplagda ca. 2 meter från vägkanten. Händelsen är polisanmäld som miljöförstöring (olaga hantering av döda tamdjur), olaga åtling och misstänkt förberedelse till grovt jaktbrott.
Gudrun Haglund-Eriksson Svenska fåravelsförbundet kommenterar det hela:
– Det handlar om totalt tjänstefel. Enligt rovdjurspropositionen får inte tamdjurshållning påtagligt försvåras. Kraven som länsstyrelsen ställer är orimliga, säger Gudrun Haglund-Eriksson
Med allt detta i bakhuvudet hade man kunnat tänka sig att anmälan skulle skrivas av, men så är det inte. Iställer är ärendet i allra högsta grad levande och kammaråklagaren uttalade sig såhär i media härom dagen:
– Det är ett prioriterat ärende. Vargfrågan är alltid av intresse. Här har jag förstått att det finns flera motstridiga intressen, säger kammaråklagare Mathias Lidberg vid Söderorts åklagarkammare.
Det blir spännande att se hur detta fortsätter. Själv tycker jag att det hela är absurt.
___________________
*Här skall man vara medveten om att det är glada amatörer i Svenska Rovdjursföreningen som skulle utföra arbetet. Jag har från andra håll, från personer som utnyttjat de frivilliga arbetsinsatserna, fått besked om att Rovdjursföreningens stängsling lämnar rätt mycket övrigt att önska samt att den bitvis är rent fuskverk. Skall man vara lite elak så verkar insatserna göras för att det skall framstå som att man arbetar för en lösning och hjälper djurhållarna, när det enda som är intressant i Rovdjursföreningens värld är att det skall finnas så mycket rovdjur som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar