Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 1 december 2015

Recension: Böker Vox Field Butcher

Böker Field Butcher ingår i Bökers tysktillverkade serie "manufaktur", dvs det är en premiumkniv. Designen ligger Jesper Voxnaes (vox) bakom. Ni som följer bloggen torde ha insett att jag gillar hans knivar, de är rejäla och greppvänliga alternativt rätt små. Några mellanstora knivar förekommer knappt alls, och de få mellanstora han ligger bakom har i så fall näst intill överdimensionerad tjocklek på bladet.
Böker Field Butcher är ingen liten kniv, den är nästan 26 cm lång varav bladet är lite drygt hälften. Bladet är 4 mm tjockt och tål en hel del, inte minst som det är tillverkat i ett premiumstål (N690co) och härdat till 58-60, dvs relativt hårt. Kniven väger ungefär 2,5 hg och har ett handtag i micarta. Slidan är välsydd och i läder, en av de bättre slidorna jag sett från Böker.

Jag har haft Field Butcher i min ägo sedan i slutet av sommaren och den har följt med på en hel del jakter, men bara storviltjakt eftersom storleken är som den är. Det är en suverän kniv men den behöver kompletteras med en mindre och spetsigare kniv för att man inte skall bli frustrerad när det är dags att ta hand om det man fällt.

Det som var svårt att använda Field Butcher till var:
Öppna och ta ur djur, själva öppnandet av buken var väldigt svårt att genomföra av den enkla anledningen att kniven i princip saknar spets. Har man väl gjort hål på skinn och bukmuskulatur kan man hålla kniven över ryggen och lätt öppna upp djuret helt. Vid urtagnign arbetar man mest med händerna, men ibland behöver man lossa något eller skära av en tarm, då tycker jag att Field Butcher var för stor och klumpig.
Sotning, att sota såväl älgar som vildsvin var svårt, för att inte säga omöjligt med Field Butcher. Kniven är tillräckligt lång men bladet är så högt att det helt enkelt inte får plats i bäckenbenets håla.

Det som Filed Butcher var lämplig till var:
Flåning, field buthcer var en helt fenomenal flåkniv. Bladets höjd, avsaknad av spets och kurvatur gjorde kniven oerhört lättarbetad. Stålet är av så bra kvalitet att inte ens vildsvin var något problem.
Putsning av slaktkropp fungerade utmärkt.
Styckning, här har vi nog knivens absolut starkaste sida. Den ser inte ut som en vanlig slakt eller styckkniv men fungerar alldeles suveränt till de uppgifterna. Eggen klarar av en hel del skärande i ben och leder utan att vare sig flisa sig eller slöas ner nämnvärt.
Jag har även provat lite småpill med kniven. Att tälja en korvpinne och att spänta ved går enkelt, den är dock för stor för att det skall gå att finlira så barkbåtar är uteslutet och att tälja smörknivar på passet svårt. Eggen biter bra och håller bra, den tar sig lätt igenom snören och rep. Trots det är den inte så fasligt svår att bryna upp när den tappat skärpan. Jag tycker att Fällknivens knivar är svårare.

Sammanfattnignsvis är det en mycket trevlig kniv som jag kan rekommendera varmt. Den behöver dock sällskap i bältet. Den kompletterande kniven behöver vara smalare och spetsigare. Men tillsammans med en annan kniv så är man fullt utrustad för vildmarksliv och jakt. 

I Sverige är det Wanderoo som distribuerar Böker. Det är en tämligen speciell kniv som tas in på beställning och det brukar ta 8-10 dagar. Kniven kostar 1999 kr hos Wanderoo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar