Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 8 november 2015

Sorgligt fynd

I min trakt är älgarna inte så stora. Den kalv som vägde 75 kg klassades som stor. Flera fjolingar väger in på 90-100 kg. Sorgliga slaktvikter med andra ord. Någon enstaka gång ser man tjurar med antydan till lite krona. Min bild av "riktiga" älgar är storoxarna jag sett sedan 10-års åldern i Arjeplogsfjällen. 

Att ramla på döda djur, fallvilt, i skog och mark är alltid intressant. Ibland, så som igår, ganska sorgligt. 

Tjuren som Essa hittade var för våra trakter rejäl. En udda 12-taggare med sex taggar på ena sidan och fyra på andra. 

Kadavret var rätt gammalt. Min gissning är minst två månader vilket skulle kunna innebära att djuret dött av stångskador från brunsten. Trafikskada är såklart också en möjlighet. Enligt polisen är det tydligen inte helt lätt att få ut eftersöksjägare när det skett viltolyckor. Sedan läser man rätt mycket om olika sjukdomar hos älgen just nu. Hur betydelsefulla dessa sjukdomar egentligen är kan man fråga sig eftersom det är en typ av nyhet som media är väldigt förtjusta i att lyfta fram. 

2 kommentarer:

  1. Ta vara på hornen.. Passa även på att sätta upp en mård fälla i närliggande träd. Fallvilt i terrängen är perfekt för mårdfångst.

    SvaraRadera
  2. Den ligger på grannlagets mark så de tar tillvara på hornet. Skall tipsa om mårdfälla, kanske kolla om jag kan sätta dit en...

    SvaraRadera