Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 3 november 2015

Märkliga reservatsregler - människan ryms inte i naturen

I helgen åkte vi en sväng till ett naturreservat vid havet. Ett trevligt ställe där det ligger en gammal hamn. Nu blev jag lite förvånad för vid hamnen hade länsstyrelsen satt upp en massa skyltar om att det var förbjudet at såväl lägga upp som förtöja båtar. Hänvisningen var till reservatsreglerna.

Hamnen är en lite förstärkt naturhamn innanför en klapperstensås. Trevlig och liten, rymmer kanske ett dussin små båtar. Det är absolut inte frågan om en marina. Reservatet beslutades 1972, I reservatsreglerna kan man läsa:
Det korrekta vore alltså att från länsstyrelsens sida skriva att det är förbjudet att förtöja eller lägga upp båtar utan särskilt tillstånd, vilket är något helt annat än det som framgår av skyltarna.

Personligen är jag av den åsikten att reservat måste få rymma mänskliga aktiviteter utöver de som sker utefter organiserade vandringsleder. Man satsar alltså massor av pengar på att ordna vandringsleder med spänger som gör dem tillgängliga för barnvagnar och funktionshindrade, man sätter ut dass men man får inte använda den lilla förstärkta naturhamnen som har anor som löper tillbaka till åtminstone 1800-talet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar